Skip to content

De politiek over de intensieve veehouderij

Redactie
6 maart 2014 | 12:44

Advertentie

buitengebied slootINGEZONDEN BRIEF

De intensieve veehouderij is de afgelopen periode verder toegenomen. Het aantal beesten in het buitengebied heeft een recordhoogte bereikt. Dit heeft geleid tot de nodige knelpunten door overschrijdingen van de norm op het gebeid van fijnstof, ammoniak en stank en vormen daardoor een bedreiging voor de gezondheid van de burgers in het buitengebied. In Nederweert woont en leeft ca. 30% van de burgerij in het buitengebied oftewel zo’n 6000-7000 mensen.

Alle politieke partijen hebben leefbaarheid in hun verkiezingsprogramma opgenomen. De Stichting Leefbaarheid Buitengebied zet zich sterk in voor een verbetering van het woon- en leefklimaat in het buitengebied. De Stichting is van oordeel dat de burgers in het buitengebied gezondheidsrisico’s lopen als gevolg van overschrijdingen van de fijnstof en ammoniak concentraties en de toename van stankhinder als gevolg van de verdere toename van de intensieve veehouderij in Nederweert. We zien nu dat de politieke partijen “leefbaarheid” gekaapt hebben. Daarom heeft de Stichting de verkiezingsprogramma’s er op nageslagen hoe de vier politieke partijen daadwerkelijk invulling geven aan de leefbaarheid.

VVD
De VVD vindt echter dat de knelpunten in het buitengebied inmiddels zijn opgelost en dat er daarom een goede balans bestaat tussen natuur en economie.
Niets is echter minder waar. De VVD praat over leefbaarheid zonder te vertellen hoe dit bereikt kan worden. Geen enkel woord over de vele knelpunten in het buitengebied, geen woord over de gezondheidsrisico’s en de toegenomen groei intensieve veehouderij. Dit alles wordt angstvallig niet vermeld in het verkiezingsprogramma van de VVD. De VVD steekt haar kop in het zand en ontkent de problemen in het buitengebied en negeert de zorgen van de burgers in het buitengebied. De VVD heeft geen oplossing voor de problematiek rond de intensieve veehouderij.

Wilt U meer beesten in het buitengebied en een stallenlandschap met grootschalige mestverwerking, dan stemt U op de VVD.

CDA
Ook het CDA vindt dat de intensieve veehouderij moet kunnen uitbreiden, mits er voldaan wordt aan strikte voorwaarden om overlast te verminderen. Roepen om strikte voorwaarden, maar er te weinig aan doen zijn fraaie woorden in verkiezingstijd. Hier zit juist het probleem. In de afgelopen vier jaar is de intensieve veehouderij verder toegenomen tot recordhoogte. Omdat de veehouderij de voorwaarden voor uitbreiding niet heeft toegepast is de overlast t.a.v. fijnstof, ammoniak en geur, alleen maar toegenomen. Er is door de ondernemers in de intensieve veehouderij veel te weinig daadwerkelijk gedaan om de overlast te verminderen. Leefbaarheid betekent voor het CDA economische groei. Bij het CDA ligt de nadruk primair op groeimogelijkheden voor de intensieve veehouderij.

Wilt U dat de intensieve veehouderij moet kunnen groeien zonder dat er echte garanties zijn dat de gezondheid van de burgers bedreigd wordt en dat het milieu verder schade oploopt, dan stemt U op het CDA.

PvdA en JAN hechten veel waarde aan de aantrekkelijkheid van het buitengebied, niet alleen om te werken en wonen, maar ook om te recreëren. Beide partijen komen met concrete voorstellen en streven naar inperking van de veestapel. Een goede invulling voor het begrip leefbaarheid. Precies zoals het bedoeld wordt. De problemen veroorzaakt door de megastallen in Nederweert, zoals risico’s voor de volksgezondheid, de verrommeling, de slechte woon- en leef-kwaliteit, en de kwaliteit van het landschap, worden zowel door de PvdA en JAN herkend en erkend. Nu komt het er op aan om de verkiezingsbeloftes waar te maken en deze daadwerkelijk om te zetten in concrete resultaten. Zowel de PvdA en JAN zetten in op een echt duurzame agrarische sector.

Beide partijen zetten ook in op een betere handhaving door de Gemeente om de overlast, veroorzaakt door onwelwillende veehouders, krachtig terug te dringen. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. Hierin is JAN het meest actief geweest in de afgelopen periode. JAN is vorig jaar initiatiefnemer geweest van het majeure project, welke bedoeld is om het probleem van de megastallen in het buitengebied integraal aan te pakken en te komen tot een leefbaar buitengebied met duurzame bedrijvigheid.

Alle burgers, zeker ook in de kernen, die een vitaal, schoon en gezond buitengebied nastreven stemmen JAN of PvdA.

Leefbaar buitengebied Nederweert

Advertentie

12 Reacties

  1. Dit wil ik onderschrijven. Mijn stem zullen ze zeker krijgen

  2. lekker objectief bezig en om de schijn op te houden zetten we de pvda er maar bij. Daar hebben we toch niets van te vrezen.
    Het Jan moet duidelijk zijn voor of tegen en niet via een omweg beiden pleasen om zo syemmen binnen te halen. Jongens hoe houdt je vertrouwen in de politiek, juist zo niet dus!

  3. Nou ik hou van duidelijkheid en die krijg je van leefbaar buiten gebied niet. Probeer al twee jaar me aan te sluiten en ze willen alleen geld. Daarnaast lijkt het dat ene jos zo’n beetje alles bepaalt. Jan let op dadelijk heb je een wolf in schaspskleren.
    Niet te vertrouwen en tja laat me maar ophouden ik stem blanco of Cda dan weet je wat je hebt

  4. In afwachting van een stemadvies van leefbaar was ik hooggespannen. ook al stond Levels bij het jan. Ik dacht er zal toch een onafhankelijk advies komen. Helaas toch niet. De mond vol, maar zelf het ergste zijn. J II s je stelt me teleur. Objectief ben je niet, trek je terug nu het nog zpndrt schade is!

  5. Sowieso geen CDA. Zodra een partij een iets van een religie/geloof in de naam heeft kan je ze al niet meer serieus nemen.

  6. Leefbaar nederweert is erg een gericht. Ze roepen heel hard tegen de intensieve veehouderij met een paar personen. Maar ze weten totaal niet wat het inhoud. Nederweert is en blijft een agrarische gemeenschap. Als je daar niet bij aan kunt sluiten, kun je misschien beter overwegen om te verhuizen, dan hard werkkende mensen lastig te vallen omdat je zelf geen raad weet met je vrije tijd.

  7. Ik citeer maar even uit De Limburger van een paar weken geleden: “Een opvallende naam op de JAN-lijst is Jos Levels, de voorzitter van Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert. De stichting kondigde onlangs nog aan met een soort stemadvies te komen.” Bron: http://www.limburger.nl/article/20140122/REGIONIEUWS03/140129525/1004

    Gelukkig weten we nu dat dit stemadvies geheel objectief is en héél serieus genomen moet worden. De agrarische sector is de grootste werkgever van Nederweert en omstreken, laten we deze sector niet de nek omdraaien.

  8. Goed stukje geschreven door Leefbaar buitengebied. Het spreekt aan m.n. de gristenen onder ons van het C.D.A. ,gezien de reacties op dit forum. Het is ook niet leuk om de waarheid onder ogen te zien en vooral als het hen niet uitkomt. We zullen de aankomende verkiezingen wel zien of de burgers en buitenlui wakker zijn geworden en zien dat er niets is tussen hemel en aarde. Neem van mij aan , geloof heeft totaal niets met politiek te maken, dat is iets voor jezelf en daar val je geen ander mensen mee lastig.
    De aarde is van ons allen, daar mogen we op leven, je mag er wonen, je mag er werken, je mag er recrearen en de natuur moet een plek hebben, maar dan moeten er wel goede afspraken gemaakt worden om het voor iedereen leefbaar te houden. Dit doen we democratisch in een stemhokje ieder heeft zijn stem en daar hebben we geen steun van bovenaf bij nodig.
    Het buitengebied is van ons allen.

  9. Ik kan niets anders zeggen dan dat deze ingezonden brief naar een kant is geschreven!! Als je er voor kiest om in het buitengebied te wonen/gaat wonen weet je dat je soms overlast kunt hebben van de bedrijven/burgers die er werken/wonen. Dit is hetzelfde als dat je in het centrum gaat wonen en overlast hebt/kunt hebben van uitgaand publiek/kermissen/weekmarkten/winkelend publiek/braderieën enz enz.
    Waar moet een agr. bedrijf dan naar toe? De laatste jaren neemt het aantal agrarische bedrijven alleen maar af! Er is onderzocht dat tot 2030 1500 ha aan agrarische bedrijvenblokken krimpt! Deze bedrijven krijgen dus een andere bestemming!! Iedereen moet eten……denk hier maar eens aan!!

  10. Ik als burger in het buitengebied heb geen last van de agrariërs.
    Ga je hier wonen moet je niet zeuren over eens een geurtje, of grote machines.
    Ik heb persoonlijk meer last van de fietsers die komen recreëren en menen dat de hele weg van hun is als je er voorbij wilt.
    Wil je wonen in een dorp in het buitengebied, dan weet je dat er agrariërs zijn, heb je daar moeite mee, fijn in de uitlaatgassen van de stad gaan zitten.
    Duidelijk dus waar mijn stem niet heen gaat.

  11. Als ze er zoveel last van hebben dan ruilen we wel, ga ik lekker ruim in het buitengebied wonen!
    De nieuwe stallen en investeringen die de agrarische bedrijven moeten doen kosten een hoop geld, om fijnstof en stank terug te dringen. Door deze investeringen zullen ze wel groter moeten groeien om het weer terug te verdienen. Maar nee daar denken ze dan weer niet aan.

    En beste man achter leefbaar buitengebied die nu ineens ook in JAN zit, die mag wel een theaterboerderij in het buitengebied exploiteren. Met een hoop auto’s die erop af komen, waar in eerste instantie geen parkeerplaatsen voor waren en alles maar de berm kapot reed. De tractoren niet eens fatsoenlijk doorkonden. Nee daar horen we niemand over. En is daar wel een horeca bestemming, want daar word toch ook wat gedronken en gegeten.

    Ik heb jaren in het buitengebied aldaar gewoond, en tuurlijk ruik je weleens wat, maar dat valt reuze mee, waar moeten de agrariers dan naar toe. Nee laat we alles maar uit het buitenland komen, waar dierenwelzijn niet van toepassing is, en alles word volgespoten met hormonen en antibiotica. Ben blij dat er hier nog boeren zijn, die zich wel aan regels moeten houden.
    Ik ben in elk geval klaar met die partij, laat ze maar die randweg tegen houden die ze daar neer willen leggen, kijk maar eens hoeveel fijnstof daarvanaf komt. Woon je lekker tussen de A2 en een randweg.
    Dan liever naast een boer.

  12. Ik denk dat er nergens zoveel geinvesteerd is in miljeu als in de agrarische sector
    je bij de ondenemers moeten gaan kijken hoeveel ze daar al aan gedaan hebben en nog doen


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie