Skip to content

Historisch bidprentjes-archief blijft in Nederweert

Redactie
28 februari 2014 | 10:37

Advertentie

Historisch bidprentjes-archief blijft in NederweertHet bidprentjesproject van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert blijft bestaan en de collectie blijft behouden voor Nederweert.

Onlangs verscheen een artikel op de website van Nederweert24, van de Heemkundevereniging Nederweert, waarin bekend werd gemaakt dat deze vereniging een grote verzameling bidprentjes heeft geschonken aan een instelling in Weert. Naar aanleiding van dat bericht hebben diverse Nederweertenaren de Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN) benaderd. Zij hebben in de afgelopen jaren bijgedragen aan de opbouw van de archiefcollectie van de SGN. Zij stellen vragen bij de overdracht van de bidprentjescollectie naar Weert en vragen zich af of hiermee het door de SGN verzamelde en beheerde cultureel erfgoed uit de gemeente Nederweert verdwijnt. Gelukkig is dat niet het geval. Voor de duidelijkheid: de Heemkundevereniging en de Stichting Geschiedschrijving Nederweert zijn los van elkaar staande organisaties. De Heemkundevereniging heeft haar collectie weliswaar overgedragen, maar de archiefcollectie van SGN, waaronder een grote bidprentjesverzameling, blijft gewoon in Nederweert.

“Over de doden niets dan goeds”
De collectie bidprentjes van SGN  bestaat op dit moment uit naar schatting 12.000 exemplaren en bestrijkt Weert, Nederweert, Ospel en Leveroy. De oudste prentjes dateren uit het midden van de negentiende eeuw. Het belang van de bidprentjesverzameling is groter dan vaak gedacht. In feite zijn de verhalen op de prentjes te beschouwen als kleine biografieën. Behalve de gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden, geven de prentjes vaak een inkijkje in het leven van de overledene. Hoewel het motto luidt “van de doden niets dan goeds”, vormen de prentjes toch een stukje individuele geschiedschrijving.

Omvangrijk karwei
De prentjes zijn geschonken door tientallen Nederweertenaren, die de stichting nog steeds regelmatig voeden met stapeltjes prentjes. Soms tien stuks in een boterhamzakje, maar een enkele keer ook met kilo’s tegelijk. Vrijwilligers van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert zijn al geruime tijd bezig met het sorteren en beschrijven van het bidprentjes-archief van de stichting. Het alfabetiseren, ontdubbelen en invoeren in de computer is een omvangrijk maar gezellig karwei. Tijdens het werk is het verleidelijk om elk prentje uitvoerig te lezen. Regelmatig klinkt er dan ook een “O jao, det es dae-en-dae”, en “hejjae dae auch nog gekintj?….”. De vrijwillligers denken nog wel een paar jaar nodig te hebben om het karwei te klaren. Bovendien groeit de collectie nog bijna wekelijks door nieuwe aanvullingen….

De Stichting Geschiedschrijving Nederweert zorgt er dankzij haar schenkers en vrijwilligers voor dat deze historische collectie voor Nederweert behouden blijft en steeds aangevuld wordt. Nieuwe aanwinsten blijven welkom. Tips? Laat het weten via contact@nederweertsverleden.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie