Skip to content

Gemeente geeft uitleg over rooien bomen

Glendi
5 februari 2014 | 10:04

Advertentie

Herinrichting Kerkstraat van startAfgelopen week is in opdracht van de gemeente een aantal bomen gerooid voor de herinrichting van de Kerkstraat. Sommige inwoners hebben hier moeite mee en er zijn veel reacties gekomen op het artikel op Nederweert24. De gemeente legt graag uit hoe een en ander tot stand is gekomen.

De gemeente legt uit

De gemeente vindt groen in het centrum erg belangrijk. Vandaar ook dat geprobeerd wordt zoveel mogelijk bomen te behouden en terug te brengen in het centrum.

In de Brugstraat-Geenestraat zijn inmiddels al een groot aantal bomen aangeplant. De boom bij de kerk, diverse leibomen en de bomen op het kruispunt met de Lindanusstraat, zijn behouden gebleven.

Een aantal bomen zijn gerooid om de volgende redenen. De mooie grote boom bij Marie Katrien stond in een gemetselde bak. De wortels duwden deze bak kapot en zouden wellicht een nieuwe bak ook kapot duwen. Het risico dat de boom om zou kunnen waaien, was te groot. Andere bomen stonden te dicht op de gevels en duwden daarnaast met hun wortels de bestrating op.

Tijdens diverse informatieavonden hebben de aangrenzende pandeigenaren gevraagd of bepaalde bomen vervangen kunnen worden door andere bomen. De gemeente heeft dit toen toegezegd. Dit betekent dat er op een aantal plaatsen weer nieuwe bomen terugkomen. Om ervoor te zorgen dat deze bomen ook ondergronds voldoende groeiruimte krijgen, worden kratten aangebracht met daarin voedzame teelaarde en een beluchtingsysteem. Het risico dat wortels de bestrating gaan opdrukken wordt hierdoor meteen een stuk kleiner. Ook wordt gekozen voor een boomsoort die beter past in de beperkte ruimte.

De bomen op het kruispunt met de Lindanusstraat blijven in principe staan, maar ook hier hebben de wortels de bestrating flink opgedrukt. Onder begeleiding van een bomendeskundige zullen de meest oppervlakkige wortels verwijderd worden. Wanneer echter te veel wortels weggehaald moeten worden, wordt het risico dat de boom om zal waaien te groot en zal de boom vervangen moeten worden.

Aannemer Bloem is inmiddels begonnen met het rooien van de bomen zodat ze op 10 maart meteen van start kunnen gaan. Een aantal bomen is gerooid geworden om voldoende draaicirkel te creëren voor laad- en losverkeer.

In het najaar zullen de bomen aangeplant worden. Dan zal meteen een forsere maat worden geplant zodat de Kerkstraat weer snel een groen karakter heeft.

Advertentie

10 Reacties

  1. Het is al heel wat dat de gemeente reageert. De woordvoerder begint eens niet met “wij herkennen ons niet in het beeld dat”

    • Vervelend mannetje, die Lauda. Tegen alles aanschoppen wat hem / haar niet zint, en alleen hier zijn mening durven te geven. Lijkt me iemand met te veel tijd en te weinig inlevingsvermogen wat de Gemeente moet beslissen. Ze doen vast hun best en proberen het goed te doen. Als je echt betrokken wilt zijn, ga dan een keer op de Gemeente kijken wat voor plannen ze hebben, en ga niet achteraf klagen dat het allemaal weer niet goed is, en dat de belastingbetalers weer op kunnen draaien voor de kosten. Gezien je ‘reageerdersgedrag’ heb jij juist veel vrije tijd en zou je op een andere manier je steentje bij kunnen dragen. Maar zo zijn er wel meer die hier veel reageren.

  2. Niet zaniken Lauda ga wat leuks doen met je vrije tijd!

  3. Vind ik ook Piet! Je kunt ook de positieve dingen zien. Kijk eens hoeveel bomen er geplant zijn in de Geenestraat, Brugstraat , de St rochusstraat en de Loverstraat. Het was eerst toch erg kaal hier. Wel klagen dat er bomen gerooid zijn, maar niet willen zien hoeveel er aangeplant wordt en hoe mooi het is geworden hier. Jammer dat sommigen schijnbaar alleen energie putten uit klagen en zaken afkraken, in plaats van complimenten te durven geven! Zij zijn juist degenen die het centrum/ Nederweert meer kwaad dan goed doen door zo n negatief beeld te geven. Laat ze maar eerst zelf met goede ideeën komen.

  4. Nu hoop ik dat andere straten niet vergeten worden. De rendierenLAAN is langzamerhand ook zijn bomen aan het verliezen als gevolg van schimmel. Advies: alles wat over is omzagen. Deze bomen hebben hun levensduur bereikt. En dan nieuwe terug!

  5. Beste Jan en Piet ik ben het helemaal met jullie eens, met dit soort figuren als die Lauda schieten we niet veel op in Nederweert. Je mag best kritisch zijn na de gemeente toe maar dan moet je wel met iets positiefs komen waar zij wat aan hebben en dat onze gemeente meer groen wordt. De Kerkstraat gaat zeker mooi worden daar ben ik van overtuigd, al hoewel ik het jammer vind dat de bestaande zuil-eiken niet opgenomen zijn in dit project. Wij als gemeente Nederweert scoren laag als het aankomt op m2 plantsoen (groen) per hooft van bevolking in onze provincie, een reden te meer om onze bestaande bomen te beschermen en om meer geld in te investeren in nieuwe aanplant.

  6. Laudy heb je nu ook het gevoel dat er veel ambtenaren hebben gereageerd?

    • Scheupke, nee hoor. Ik ben een gewone inwoner van Nederweert met beide benen op de grond. Denk mee met de gemeente, geef commentaar waar nodig en accepteer waar nodig.

      Ik stoor me, net als vele, aan het vele geklaag op bijna alle beslissingen van de Gemeente, waar je als burger veel eerder iets mee had kunnen doen. Plannen liggen niet voor niks ter inzage, dus ga niet constant achteraf zitten klagen dat alles oh zo fout is in onze Gemeente. Het gras is altijd groener bij de buren, dus zet je huis te koop en ga het bij Peel & Maas proberen, of in Weert?

    • Protesteren tegen plannen heeft geen nut. Zie de herindeling van het centrum. Meerendeel is tegen en nog gebeurt het. U gelooft in de democratie, net zoals ik, maar wij leven helaas niet in een democratie. Dat zie je overal, lokaal maar ook nationaal.

      Overigens is het goed dat de bomen gerooid worden om vervolgens nieuwe te planten. Niets mis mee. Hier wordt er in ieder geval niet vernieuwd om het vernieuwen.

  7. Helemaal mee eens, Minder Roverheid, protesteren helpt niet. En Jan, jij zegt dat ze ze bomen hebben geplant op de Loverstraat, want het was kaal. Niet dus, er stonden bomen op de Loverstraat, ze hebben ze gekapt en nieuwe neergezet, heel erg fijn. Alleen die wat de meeste overlast bezorgen, zijn niet vervangen. Jammer, maar dan kun je klagen bij de gemeente , dat helpt niet. Parkeerverbod op de Loverstraat, klachten indienen, helpt niet. De gemeente heeft alles van te voren uitgestippeld, dan zeggen ze eerst, dat het tijdelijl is, tot de nieuwe parkeerplaats klaar is, en dan word het blijvend. Niks meer aan te doen. Bedankt, gemeente, voor al jullie vernieuwende plannen, wij burgers zijn er heel blij mee, NIETS DUS


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie