Skip to content

Lezing over uilen in Nederweert en omgeving

Glendi
17 december 2013 | 9:54

Advertentie

Lezing over uilenIn de omgeving van De Groote Peel komen verschillende uilensoorten voor. Welke uilen dat zijn en hoe ze leven, hoor en zie je tijdens een lezing van de Vogelwerkgroep Nederweert op zondag 22 en zondag 29 december in Buitencentrum De Pelen.

Uilen in Nederweert e.o.

De Vogelwerkgroep laat in hun presentatie prachtige foto’s zien van uilen die in de omgeving van Nederweert en De Groote Peel voorkomen. Verteld word over hun broedgedrag, het voedsel en het leefgebied van deze nachtdieren. Helaas gaat het niet zo goed met de uilen in Nederland. Dit heeft te maken met natuurlijke factoren, maar ook met het ingrijpen van de mens op het landschap en het verdwijnen van natuurlijke nestruimte.

Voedselschaarste is bijvoorbeeld een groot probleem voor de kerkuil en ransuil. Als specifieke muizeneter hebben deze roofvogels het zwaar te verduren door de flinke afname van muizen. Met name bij de ransuil is de populatie nog maar een fractie van het aantal in de jaren 1970-1980. Daarnaast heeft de ransuil ook last van concurrentie door de havik, die vanaf de jaren negentig juist is toegenomen.

Sommige uilensoorten hebben het moeilijk door het verdwijnen van natuurlijke nestruimte. Kerkuilen en steenuilen bijvoorbeeld maken hun nest het liefste in oude stallen en schuurtjes. De Vogelwerkgroep helpt deze soorten door uilenkasten te plaatsen op daarvoor geschikte plekken. In Nederweert hangen inmiddels meer dan 60 kerkuilenkasten en 80 steenuilenkasten. En met resultaat! Een toenemend aantal paren maakt dankbaar gebruik van deze kasten en brengt er hun uilskuikens in groot.

De presentaties starten om 13.30 en om 15.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

De presentatie is één van de activiteiten in het kader van de tentoonstelling Nachtbrakers. Deze tentoonstelling is tot en met maart 2014 te zien in de Peelboerderij van De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Meer informatie: www.buitencentra.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie