Skip to content

Proefproject met jeugd- en gezinswerkers succesvol

Redactie
16 december 2013 | 11:00

Advertentie

gemeente nieuwsIeder kind moet gezond en veilig kunnen opgroeien. En zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Daar is het stelsel van jeugdhulp dus op gericht. Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle hulp aan kinderen, jongeren en hun opvoeders. Maar hoe gaan we de jeugdhulp inrichten? Om daar antwoord op te geven zijn de gemeenten Leudal, Nederweert en Weert, samen met de provincie Limburg, in 2012 gestart met de pilot jeugd- en gezinswerkers. Het proefproject wordt met het ondertekenen van een convenant voortgezet in 2014.

Jeugd- en gezinswerkers succesvol

De jeugdhulp gaat veranderen. Maar waarom eigenlijk? Met welk doel? Met het nieuwe stelsel willen de gemeenten in elk geval:

  • Meer preventief handelen, dus voorkomen dat er problemen ontstaan door van tevoren in te grijpen. Inzet van zwaardere gespecialiseerde zorg is dan niet of minder nodig.
  • Ouders ondersteunen in hun opvoedkundige kwaliteiten.
  • Streven naar een samenleving waarin mensen meer voor elkaar willen betekenen.
  • Zorgen voor een betere samenwerking tussen verschillende instanties rondom het gezin.
  • Zorgen voor minder regels.

Het proefproject geeft inzicht in de nieuwe manier van werken vanaf 2015. Het Centrum voor Jeugd- en Gezin (CJG) werd hiervoor uitgebreid met jeugd- en gezinswerkers afkomstig van verschillende organisaties waaronder Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg, MEE, GGD Limburg Noord, Bureau Jeugdzorg Limburg en sinds kort Rubicon. Daarnaast is op een aantal scholen en kinderopvangcentra in de drie gemeenten een jeugd- en gezinswerker actief. De jeugd- en gezinswerker functioneert als de spin in het web die alles overziet en snel kan schakelen.

Jeugdhulp vanaf 2015
Ouders zijn als eerste verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. Waar nodig ontvangen zij ondersteuning vanuit scholen, consultatiebureaus, kinderopvang, het Centrum voor Jeugd en Gezin, verenigingen en huisartsen, ook wel de basisvoorzieningen genoemd. Als een basisvoorziening tegen vragen of problemen aanloopt, schakelen zij een jeugd- en gezinswerker in. De jeugd- en gezinswerkers reikt middelen aan om ouders en jeugdigen te ondersteunen of gaan zelf met het gezin aan de slag. Daar waar gezinsproblematiek, psychische stoornissen, lichamelijke of verstandelijke beperkingen of verslaving spelen, kan de jeugd- en gezinswerker in overleg met de ouders ervoor kiezen om (tijdelijk) specialistische hulp in te schakelen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie