Skip to content

Koster Jan Wagemans van St.-Lambertuskerk overleden

Redactie
19 november 2013 | 8:34

Advertentie

koster jan NederweertKoster Jan Wagemans van de Sint-Lambertuskerk is in het voorbije weekeinde in Weert overleden. Hij was 83 jaar en bijna een halve eeuw vrijwilliger in de St.-Lambertuskerk. De laatste jaren liet de gezondheid van Jan Wagemans te wensen over. Eerder dit jaar was hij opgenomen in het hospice te Weert, maar daar hij is enige tijd uit geweest. Een tweede verblijf heeft hij niet overleefd.

Koster Jan Wagemans overleden

Jan Wagemans was niet alleen koster in de kerk en in de sacristie, hij stuurde ook de koperpoetsploeg aan en praatte met de schoonmakers van de kerk en daarbij stak hij waar nodig de helpende hand uit. Hij zorgde voor de opleiding en begeleiding van misdienaars en acolieten en bij uitvaartmissen en soms in het weekend hij zelf acoliet. Hij was handig en knapte in de kerk allerlei karweitjes op, hetgeen de parochie geld bespaarde omdat er geen betaalde kracht aan te pas hoefde te komen. Hij opende ’s morgens de deur van de kapel en sloot die ’s avonds weer. Voorwaar geen gemakkelijke taak om dat iedere dag te doen. Voordat hij aangesteld werd als koster, was hij werkzaam voor de parochie als vrijwilliger. Hij was collectant en haalde bij parochianen jarenlang de kerkbijdrage op.

De laatste jaren waren zwaar voor hem. Hij kon het werk als koster niet meer alleen af. Er werden twee andere kosters aangesteld, die wekelijks in wisselende diensten de honneurs waarnemen. Om zijn verdiensten werd Jan Wagemans in 2006 het ere-insigne van de interdiocesane kostersbond uitgereikt. Hij was toen vijftien jaar koster. Drie jaar geleden ontving hij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Hij is ook drager van het Lambertusinsigne in goud voor vrijwilligers van de Lambertusparochie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie