Skip to content

Lezing Gerard Geboers over onderduikers in de Peel

Glendi
15 november 2013 | 7:11

Advertentie

Lezing Gerard Geboers over onderduikers in de PeelGerard Geboers uit Asten vertelt op vrijdag 22 november in Buitencentrum De Pelen over het leven van de onderduikers in de Peel. Dit doet hij aan de hand van zijn vorig jaar uitgebrachte boek ‘Zij woonden een jaar in een bos – 1 augustus 1943 – 21 september 1944’.

Lezing bij Buitencentrum De Pelen

De Duitse bezetter legde in 1943 beperkende maatregelen op. Nederlandse studenten moesten zich loyaal verklaren aan het Duitse gezag en ex-militairen werden verplicht zich als krijgsgevangene te melden. Velen weigerden dit en doken onder. In de zomer en herfst van 1943 zochten 12 mannen uit de regio Den Haag hun toevlucht in de bossen op Hoogenbergen, gemeente Asten. Hun ingerichte kamp Dennenlust bleef veilig tot de geallieerden kwamen. Om veiligheidsredenen verhuisde het kamp naar Op Moorsel in Lierop, waar de groep zelf weer onderdak bood aan gecrashte geallieerde piloten. Tegen het einde van de oorlog namen de onderduikers ook deel aan partizanenacties. Bij de bevrijding op 21 september 1944 verbleven er 30 onderduikers.

Gerard Geboers heeft onderzoek gedaan naar de onderduikers. Hij was met name geïnteresseerd in de hulpverlening door de plaatselijke bewoners en de betrokkenheid van zijn eigen familie. Ten tijde van de verhuizing van het kamp verleenden zijn grootouders onderdak aan een drietal protestantse jongemannen. Zijn heeroom, kapelaan Johan Geboers uit Someren-Heide, was actief binnen de LO-afdeling Someren. Bij zijn ouders maakte hij kennis met die onderduikers. Hij werd aalmoezenier van het kamp en bracht de geallieerde piloten er naar toe.

Aan de hand van enkele tientallen interviews en opgespoord materiaal zoals later opgetekende herinneringen (ook van twee geallieerde piloten), dagboeken, plattegronden, tekeningen, foto’s, kampkrant D’Onderduiker, krantenartikelen en een TV-programma wordt het leven van alledag in en rond het kamp beschreven. Het boek vertelt de geschiedenis van een groep Haagse onderduikers die zich aanvankelijk in de bossen op Hoogenbergen in Heusden en later Op Moorsel in Lierop schuilhielden en schetst een goed beeld van het leven in en om Dennenlust. Daarnaast zijn er verhalen en vaste rubrieken uit kampkrant D’Onderduiker en foto’s in opgenomen. Het boek is te koop tijdens de lezing in de winkel van het Buitencentrum.

De lezing begint om 19.30 uur. De entree bedraagt € 5 inclusief een kopje koffie met vlaai. Aanmelden kan telefonisch: 0495 – 641 497 of per mail: depelen@staatsbosbeheer.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie