Skip to content

Stichting Leergeld laat kinderen weer meedoen

Redactie
16 augustus 2013 | 10:04

Advertentie

Stichting Leergeld

De kranten staan er vol van. Steeds meer mensen leven in armoede. Om welke oorzaak dan ook, de kinderen mogen hiervan niet de dupe worden. Stichting Leergeld is opgericht om kinderen volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving.

Stichting Leergeld

Leergeld betaalt, voor de kinderen van wie de ouders een laag inkomen hebben, de kosten voor het lidmaatschap van een vereniging of instelling inclusief benodigdheden zoals sportkleding. De stichting keert geen geld uit aan de gezinnen, maar betaalt rechtstreeks de rekening aan verenigingen, scholen en winkeliers. Ook kunnen er middelen beschikbaar worden gesteld, zoals een fiets of een computer. Op die manier is het zeker dat het geld echt wordt besteed voor dit doel.

Ondersteuning in Nederweert, Weert en Cranendonck
Nel Wulms is als vrijwilliger actief als coördinator van Leergeld Weert. Zij geeft aan dat ook in onze directe omgeving Leergeld voorziet in een behoefte. Wulms: ”In 2012 hebben exact 100 gezinnen een aanvraag ingediend bij Leergeld Weert e.o. Bij de aanvragen ging het om 182 kinderen die passen binnen de doelgroep van Leergeld. In 2012 is ruim 23 duizend euro uitgekeerd. Van deze kinderen kwamen er 33 uit Nederweert, 36 uit Cranendonck en 113 uit Weert. In het eerste half jaar van dit jaar hebben reeds 146 kinderen een aanvraag ingediend.”
De ouders kunnen zich zelf melden bij de stichting Leergeld. Vaak gebeurt dat ook na verwijzing van scholen of verenigingen die zien dat kinderen niet (meer) deelnemen aan activiteiten rond school of in hun vrije tijd. Nel Wulms legt uit wat er gebeurt nadat het eerste contact is gelegd: “Meteen na de aanvraag gaat één van onze vrijwilligers op huisbezoek bij het betreffende gezin. Er wordt gekeken of de kinderen in aanmerking komen voor ondersteuning, maar er wordt ook gekeken of er andere mogelijkheden zijn voor financiële ondersteuning, bijvoorbeeld via toeslagen vanuit het rijk of de gemeente waar men gebruik van kan maken. Door dit persoonlijke contact kunnen we de juiste ondersteuning geven.”

Financiën
De stichting Leergeld Weert e.o. werkt alleen met vrijwilligers en heeft als uitgangspunt zo min mogelijk overheadkosten te maken (dus geen personeel, kantoorruimtes, e.d.) maar wil dat alle geld zoveel mogelijk ten goede komt aan de betreffende kinderen.

Buiten een subsidie van de Provincie Limburg, ontvangt de stichting geen subsidies. Vandaar dat het werven van sponsors en donateurs een belangrijke taak is van het vijfkoppige bestuur. Zo zijn er bijdragen ontvangen van onder andere de Goede Doelen Winkel in Nederweert, de Sponsorwinkel in Weert, Kiwanis in Weert en Cranendonck, Go Talent (studenten Gilde Opleidingen), particulieren en enkele landelijke fondsen. De stichting Leergeld werkt nauw samen met het Provinciale Jeugdsportfonds. Personen en organisaties die de stichting financieel willen ondersteunen kunnen contact opnemen met het bestuur of een bijdrage storten via bankrekening 1633.51.422 t.n.v. Leergeld Weert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

19_09_2024 Speuren naar geuren en kleuren in de groote peel
Ruik de herfst!
19 september 2024 | 11:00
Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39
Pascal-en-Carla-van-den-Schoor-2
Boeren van Nederweert
19 september 2024 | 10:00
De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00

Advertentie