Skip to content

Nederweerts Verleden: “Lang en kort”

Redactie
10 augustus 2013 | 10:34

Advertentie

Nederweerts VerledenMaria Catharina van den Boogaert-Tegelaers (1866-1945), beter bekend als Merie-Ketrien, gaat door als Nederweerts recordhoudster lange-afstandslopen. Als koerierster tussen Nederweert en omliggende plaatsen legde zij naar schatting meer dan 10 maal de aardomtrek (in totaal zo’n 400.000 km) af. Een bronzen beeld in de Kerkstraat, van de hand van kunstenaar Jack Poell, herinnert aan deze vrouwelijke ondernemer.

Enkele  Nederweerter geestelijken kunnen, binnen hun ambt, ook als recordhouder worden gezien. Pastoor Lambertus Stoutemans werd in 1716 geboren op de boerderij “Stoutemus” op de Waatskamp. Hij was een van de twee zonen uit het gezin. Na voltooiing van zijn priesterstudie en een kapelaanschap werd hij in 1747 door de bisschop van Roermond benoemd tot pastoor van de St. Lambertusparochie in Nederweert. In 1765 volgde zijn benoeming tot deken van het dekanaat Weert. Beide ambten zou hij tot aan zijn dood in februari 1795 vervullen. Met een ambtsperiode van 47 jaar maakte hem dat tot de langst op één standplaats in functie zijnde parochieherder van de Nederweertenaren. Dit record is door geen enkele andere pastoor meer geëvenaard. Lambertus Stoutemans werd opgevolgd door zijn jongere neef en brouwerszoon Michael Stoutemans. Zo geliefd als Lambertus moet zijn geweest, zo omstreden was neef Michael. Bij zijn aantreden in 1795 was er al sterke oppositie geweest. Grote strubbelingen met inwoners en gemeentebestuur over zijn religieus fanatisme gaven aanleiding tot zijn overplaatsing naar Neer in 1817. Maar los daarvan hebben de beide Stoutemansen maar liefst 70 jaar lang aan één stuk door de pastorale zorg in Nederweert voor hun rekening genomen. Ook dat is een record.

Een heel ander record werd door één van Stoutemans’ voorgangers neergezet. Peregrinus Vogels was pastoor van Nederweert van 1608 tot 1621. Hij had godgeleerdheid gestudeerd aan de universiteit van Leuven. Als pastoor van zijn eerste standplaats, de St. Lambertusparochie, bemoeide hij zich intensief met de herbouw van de in 1592 door brand totaal verwoeste parochiekerk. Ook handelde hij in onroerend goed. Na zijn pastoorschap in Nederweert (waar hij trouwens ook tot deken van het dekanaat Weert werd benoemd) nam zijn carrière een grote vlucht. In 1629 werd hij kanunnik van het kapittel van Onze Lieve Vrouw in Aken en president van de kerkelijke rechtbank. In 1649 werd hij door Philips IV, koning van Spanje, benoemd tot bisschop van Roermond. Door allerlei twisten en gekonkel bestond daar al tien jaar een vacature. Nog voordat de pauselijke benoemingsbrief van Vogels op de deurmat viel, werd hij ziek en op 4 oktober 1649 overleed hij in de bisschopsstad Roermond. In zijn testament had hij bepaald dat hij een eenvoudige begrafenis wenste ‘zonder pomperijen en brasserijen’. Vogels werd begraven in de Roermondse kathedraal, waar de latijnse inscriptie op zijn grafzerk nog steeds herinnert aan ‘Peregrino Vogels decano in Nederweert’. Zonder ook maar één dag effectief in functie te zijn geweest, gaat deze pechvogel door als de houder van het record van kortst-regerende bisschop van Roermond.

Website: Nederweerts Verleden | Twitter @SGNederweert | © Nederweerts Verleden

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie