Skip to content

Buitengebied Nederweert in Balans

Redactie
3 juni 2013 | 14:02

Advertentie

Joyce en Petra HomeDe ontwikkelingen in het buitengebied volgen elkaar snel op. Agrarische bedrijven willen ontwikkelen en investeren in nieuwe technieken. Burgers willen een prettig woon- en leefklimaat en de recreant moet vooral kunnen genieten.

“Het is belangrijk om te weten wat er leeft”

Het gemeentebestuur heeft alle ontwikkelingen in kaart gebracht en een plan van aanpak opgesteld waarmee meer balans moet ontstaan tussen de verschillende belangen. “Samenwerken is belangrijk, niet alleen met overheden maar ook met kennisinstellingen, belangengroeperingen en gebruikers”, aldus verantwoordelijk wethouder Renée Wernink.

Petra Philips en Joyce Dirkx zijn al jarenlang werkzaam voor de gemeente Nederweert. Ze hebben veel te maken met onderwerpen over het buitengebied. Denk onder meer aan het bestemmingsplan Buitengebied, het integrale plan Sarsven en de Banen en de dialoog met de LLTB Weerterland en de Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert. Petra en Joyce kennen de belangengroepen, de agrariërs, de adviseurs en de omwonenden. Ze weten wat er leeft.

Volgens Petra Philips zijn het telkens verschillende belangen die afgewogen moeten worden. “De wet- en regelgeving die in het buitengebied van toepassing is, is divers en niet altijd op elkaar afgestemd. Naast de gemeente is er een groot aantal andere actoren die in het buitengebied een rol spelen. Niet alleen overheden zoals provincie en Rijk, maar ook belangengroeperingen zoals de LLTB, Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert en vele anderen zijn betrokken bij het buitengebied.

In het plan van aanpak majeur programma ‘Buitengebied in Balans’ zijn alle regels, belanghebbenden (actoren), activiteiten en belangen in het buitengebied samengebracht”, aldus Joyce Dirkx. Er is ook een voorstel aan de gemeenteraad opgesteld om uitvoering te geven aan het plan van aanpak.“Uit het plan blijkt hoe complex het beleid voor het buitengebied is. Het is ook duidelijk dat de gemeente dit niet alleen kan aanpakken. Samenwerking is nodig.

Samenwerken
Het gemeentebestuur heeft samenwerken hoog op de agenda staan. In het geval van het buitengebied gaat het volgens verantwoordelijk wethouder Renée Wernink niet alleen om samenwerking met andere overheden maar ook met kennisinstellingen, belangengroeperingen en gebruikers van het buitengebied. Wethouder Wernink beseft dat niet alles in een keer opgepakt kan worden. “In het plan van aanpak is een prioritering opgenomen. Het komende jaar zal vooral de proeftuin Nederweert in het kader van Zo Ziet Limburg Dieren vorm krijgen.

Foto: Joyce Dirkx (links) en Petra Philips kennen het buitengebied van Nederweert als geen ander.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie