Skip to content

Exmoorspony’s voor het Weerterbos in Nederweert

Redactie
8 april 2013 | 12:41

Advertentie

Exmoorspony's voor WeerterbosAfgelopen jaren heeft Stichting het Limburgs Landschap omvangrijk natuurherstel uitgevoerd in het centrale deel van het Weerterbos bij Nederweert. De gronden van ’de Grashut’, een voormalige landbouwenclave midden in het bosgebied, zijn heringericht. De voedselrijke bovenlaag is verwijderd waardoor er reliëf is ontstaan en zich zo plassen en moerassen kunnen ontwikkelen. Veel bezoekers kennen dit gedeelte van het Weerterbos van de edelherten die er lopen. De Exmoorpony’s zullen samen met de edelherten gaan zorgen voor een natuurlijke en gevarieerde natuur midden in het Weerterbos.

Op donderdag 4 april is bij de Grashut een kleine kudde Exmoorpony’s losgelaten; vijf merries en een hengst. De Exmoorpony is een zeldzaam paardenras dat vaker voor natuurbeheer wordt ingezet. Een voordeel van deze pony’s is namelijk dat ze goed zelfredzaam zijn en ’winterhard’ en dus gemakkelijk kunnen overleven in de Nederlandse natuur (en bijvoorbeeld zonder hulp van mensen veulens kunnen krijgen). In de zomermaanden zullen ze vooral grazen op de grazige terreindelen. In de wintermaanden zullen ze ook schors van bomen eten en teren ze in op hun vetvoorraad uit de zomer. Vanzelfsprekend worden de dieren wel goed in de gaten gehouden.

Exmoorspony’s: “zorgen voor een natuurlijke en gevarieerde natuur”

Door de herinrichting bij de Grashut ontstaan in de lagere stukken moerassen en op de hogere en drogere delen korte grazige en soortenrijke graslanden. Van nature zullen daar zaden van bomen gaan kiemen. Dat zou betekenen dat dit gebied in de loop van de tijd helemaal met bos zou dichtgroeien en daarmee verdwijnt de afwisseling voor planten en dieren en voor de mens die er van komt genieten. De Exmoorpony’s gaan zorgen dat die ontwikkeling natuurlijk gestuurd wordt. Omdat de Exmoors het gehele jaar in het gebied verblijven zullen ze in de winterperiode vooral vreten aan bast, twijgen en boompjes. In de aanliggende bosgebieden zullen daardoor bomen afsterven en natuurlijke open plekken ontstaan. Op die manier dragen ze bij aan natuurlijke bosontwikkeling. Zo ontstaat een open bos, boomgroepjes en een mozaïek van struweel met geleidelijke overgangen naar bloemrijke ruigten en open zandige plekken. Kortom; er ontstaat variatie en dat staat weer garant voor een rijke natuur.

 

Bron: Stichting het Limburgs Landschap

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie