Skip to content

Samen werken aan leesbevordering bij kinderen

Redactie
4 maart 2013 | 21:53

Advertentie

leesbevordering voor kinderenKinderen lezen vaak hardop als ze op school bezig zijn met leren lezen. Ze zijn trots, want er gaat letterlijk een wereld voor ze open. Lezen is leuk, lezen is spannend, lezen is lachen. Lezen stimuleert ook het luisteren, de concentratie en de fantasie. Met andere woorden: lezen is belangrijk voor kinderen.

De basisscholen, het Bibliocenter, de provincie en de gemeente willen daarom blijven investeren in voldoende mogelijkheden om het lezen bij kinderen te bevorderen.

Eén van de mogelijkheden is het inrichten van schoolbibliotheken. In Leveroy en Budschop hebben de basisscholen zelf al het initiatief genomen om bibliotheken te openen, met hulp van de landelijke pilotgelden Kunst van Lezen. Hier zijn ze inmiddels in gebruik.

Het Bibliocenter heeft de mogelijkheden onderzocht voor nieuwe schoolbibliotheken in Nederweert-Eind en Ospel, ook vanwege het wegvallen van de bibliobus in Nederweert-Eind en het servicepunt in Ospel. Omdat er helaas geen subsidie meer was voor het project Kunst van Lezen, werd ook de pilot beëindigd. Er moesten dus andere wegen worden bewandeld. Daarop is overleg gepleegd met de provincie en de beide schooldirecteuren van De Schrank en de Tweesprong. Dat heeft geleid tot een provinciale bijdrage van € 20.000,- voor de inrichting van beide schoolbibliotheken. Er wordt nu hard gewerkt om deze vestigingen op korte termijn te kunnen openen.

In de basisscholen in Nederweert-dorp worden geen bibliotheken ingericht, aangezien in deze kern een goede bibliotheekvoorziening aanwezig is.

Leesbevordering: “Leesconsulent Toos Jenniskens aan de slag”

Om de leesbevordering op alle basisscholen in de gemeente te stimuleren, is er ook een parttime combinatiefunctionaris aangesteld t/m 2015. Mevrouw Toos Jenniskens is op 1 februari aan de slag gegaan: “Als leesconsulent breng ik samenhang in het leesonderwijs vanuit het perspectief van leesbevordering. Ik ondersteun het team, adviseer kinderen en ik ben de spil rond leesbevordering en de collectie in de scholen. Het eerste jaar zal vooral in het teken staan van het opzetten van schoolbibliotheken op De Schrank en De Tweesprong. In het najaar is het de bedoeling dat twee leerkrachten van alle scholen van Nederweert de cursus Open Boek gaan volgen die hen opleiden tot leescoördinator. In 2014 en 2015 ga ik ook leesbevorderende activiteiten op Cita Verde uitvoeren. Hiervoor bespreek ik de mogelijkheden nog met de school”.

De functie is redelijk uniek voor Limburg. De gemeente betaalt de functionaris; Bibliocenter treedt op als werkgever. Op woensdag 6 februari werd de uitvoeringsovereenkomst door burgemeester Evers en directeur-bestuurder Vogelaar van Bibliocenter ondertekend, in het bijzijn van wethouder Frenken.

De vier bibliotheken in de basisscholen Budschop, De Schrank, De Tweesprong en De Zonnehof krijgen de beschikking over het grootste gedeelte van de boeken uit het servicepunt Ospel. Voor de vervanging van boeken en uitleensystemen voor de vier schoolbibliotheken is door burgemeester en wethouders vooralsnog t/m 2015 een extra jaarlijkse subsidie beschikbaar gesteld aan Bibliocenter van € 10.000,-. Ook hiervoor werd op 6 februari een uitvoeringsovereenkomst door beide partijen ondertekend.

Gemeente Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie