Skip to content

Jubilarissen bij Brandweer Nederweert

Redactie
23 februari 2013 | 15:49

Advertentie

Jubilarissen bij Brandweer Nederweert 1420Tijdens de jaarvergadering van de Brandweer Nederweert kregen Luud Thijssen en John Scheffers een onderscheiding voor 25 jaar dienstverband bij de vrijwillige brandweer. Remco Gruteke kreeg een onderscheiding omdat hij zich 12,5 jaar heeft ingezet voor de post Nederweert.

Uit handen van districtscommandant René van der Valk van Brandweerdistrict Limburg Noord kregen de jubilarissen de onderscheiding uitgereikt die hoort bij het jubileum.

Naast de onderscheidingen van de Brandweer Nederland kregen de vrijwilligers in Nederweert ook de “vrijwilligersmedaille” uitgereikt door Burgemeester Evers van Nederweert.

Luud Thijssen 25 jaar

Jubilarissen bij Brandweer Nederweert 1420 1 september 1987 was de dag dat Luud samen met Geer van Goor, Thijs Smeets en John Scheffers bij de brandweer kwam. Luud was werkzaam bij de gemeente Nederweert (afdeling Bouw en Woningtoezicht). Zijn leidinggevende Frank Tossaint vroeg of hij interesse had bij de brandweer te gaan. Nadenkend maar overgehaald door de overtuiging van Frank is Luud bij de brandweer begonnen. Luud is vanuit zichzelf al een persoon die voor iedereen klaar staat dus slot de hobby als brandweer goed aan. Na te zijn aangesteld als aspirant brandwacht is Luud gestart met het volgen van opleidingen tot en met hoofdbrandwacht. Later heeft hij de opleiding tot verkenner gevaarlijke stoffen nog gevolgd.

De uitrukken zijn volgens Luud ten opzichte van vroeger niet veel veranderd. Luud: “nu zijn er meer uitrukken. Met name de automatische meldingen voeren het aantal op. Vroeger reed je met je eigen auto naar de brand al dan niet met een borreltje op.”

De brandweer in z’n totaliteit is wel veranderd. Het is gewijzigd van een hobby naar een tweede beroep. Bezuinigingen spelen nu met name een rol voor de organisatie. Belangrijkste is om de vrijwilliger gemotiveerd te houden en niet alleen te kijken naar professionele kant van de organisatie.

 

John Scheffers 25 jaar

Jubilarissen bij Brandweer Nederweert 1420John is in 1987 bij de brandweer gekomen. Reden van John: heel eenvoudig, het leek met leuk mensen te helpen. Echter alvorens mensen te kunnen helpen moest je wel opleidingen volgen. Deze vonden plaats in Weert. Daar werden de theorielessen verzorgd. Nou ja theorielessen, voorlezen uit het boek door de docent maar dan wel aangevuld met smeuïge praktijkvoorbeelden. Het praktijkgedeelte was veelal op de kazerne zelf. Uiteindelijk was je dan geslaagd voor je examen zonder dat je maar ooit een brandje had geblust.

De branden nu zijn zoals John zelf zegt anders dan vroeger. In het begin veel middel en grote branden, nu vaak incidenten waar we als brandweer onverricht ter zake terug kunnen keren.

25 jaar brandweerman met steun en toeverlaat van zijn vrouw. Zoals John zegt zonder de wederhelft ben je geen brandweerman.

 

Remco Gruteke 12,5 jaar

Jubilarissen bij Brandweer Nederweert 1420Remco is in 1994 begonnen bij de bedrijfsbrandweer van Wetering Fascillities. Hij was werkzaam bij Klockner Pentaplast. Op 1 januari 2000 is Remco gestart als vrijwilliger bij post Nederweert. Remco kwam bij post Nederweert om buiten de bedrijfsbrandweer ook burgers in onverwachte situatie te kunnen helpen. Remco heeft zijn opleidingen voor de brandweer zowel bij Wetering Fascillities als bij post Nederweert gevolgd. Wanneer je tijdens de lessen goed oplette en af en toe eens in de boeken keek, kon je het theorie-examen wel halen.

Maar zoals Remco ooit vertelde: “je gaat niet naar een opleiding om het geleerde te kunnen trainen maar je doet dit om het ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen”. Als Remco zijn pieper dan gaat komt hij ook met flink wat adrenaline in het bloed op de kazerne.

Een brandweerman zonder steun van zijn familie zal niet lang een brandweerman blijven. Gesteund door zijn vrouw en kinderen is Remco toch al 12,5 jaar lid van post Nederweert. En mochten er echt problemen zijn dan is zijn beste vriend iemand waar hij alles tegen kan vertellen.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie