Skip to content

Kruiswegen in gemeentemuseum Jacob van Horne

Redactie
17 februari 2013 | 11:52

Advertentie

Schoonbrood Museum WeertIn Gemeentemuseum Jacob van Horne is vanaf 13 februari tot en met 7 april, de expositie ‘Aanwinsten kruiswegen’ te zien. Voor het eerst is een schilderij van de gekruisigde Jezus van de Weerter schilder Wilhelmus Schaeken voor het publiek te zien. Wilhelmus Schaeken is de enige bekende ‘oude meester’ die Weert heeft voortgebracht. Ook andere aanwinsten, zoals werken van Charles Vos, Henri Schoonbrood en Hubert Levigne, zijn voor het eerst te bezichtigen.

De lijdensweg van Jezus wordt al eeuwenlang uitgebeeld in de zogenaamde ‘kruisweg’. Veertien staties, momenten in de lijdensweg, waar gelovigen langstrekken en bij mediteren. Vaak geschilderd, soms gebeeldhouwd, in allerlei stijlen.  Al eerder heeft het museum aandacht besteed aan de geschiedenis van de kruisweg. Deze geschiedenis hangt nauw samen met de historie en de spiritualiteit van de minderbroeders franciscanen.

Het museum beheert een interessante collectie kruiswegstaties en lijdensvoorstellingen, van bekende Limburgse kunstenaars, die de laatste jaren sterk werd uitgebreid. De expositie toont een aantal recente aanwinsten rond het thema van het lijden van Jezus: een tekening van Hubert Levigne van Veronica met de zweetdoek uit 1934 en een beeld van Jezus, man van smarten, het vroegst bekende werk van de Limburgse beeldhouwer Wim van Hoorn, eveneens uit 1934.

Wilhelmus Schaeken: ‘oude meester’ uit Weert

 Een schilderij van de gekruisigde Jezus door de Weerter schilder Wilhelmus Schaeken (rond 1800) is voor het eerst voor het publiek te zien.

Wilhelmus Schaeken is de enige bekende ‘oude meester’ die Weert heeft voortgebracht. Hij werd geboren in Weert in 1754 en vertrok naar Antwerpen, waar hij een leerling was van de landschapsschilder J. Borrekens. Hij verbleef twee jaar in Italië (1773-1775) en werd na terugkeer in Antwerpen professor aan de kunstacademie, een positie die hij bekleedde tot 1817. Hij leidde verschillende leerlingen op waarvan M. I. van Bree de bekendste is. Hij speelde ook een belangrijke rol in het veilig stellen van belangrijk kunstbezit uit Antwerpse kerken en kloosters na de Franse inval en plundering door Napoleon. De uit de Franse handen geredde schilderijen vormden het begin van de collectie van wat nu het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is. Wilhelmus Schaeken overleed te Antwerpen in 1830.

Openingstijden

Het Gemeentemuseum, locatie Jacob van Horne (Markt 7, Weert) is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 – 17.00 uur en op afspraak.

De agenda van tentoonstellingen van het gemeentemuseum van zowel locatie Jacob van Horne als van de Tiendschuur, staan op de website http://www.erfgoedhuisweert.nl/.

Foto: Ontwerp kruiswegstatie, Schoonbrood

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie