Skip to content

Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Evers in Nederweert

Redactie
5 januari 2013 | 11:00

Advertentie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nederweert sprak burgemeester Evers de inwoners van Nederweert toe. De rode draad van deze nieuwjaarstoespraak was: “Opgeven is geen optie”.

Volgens Evers is opgeven  geen optie voor allen die vechten tegen ongeneeslijke ziekten en vanuit dat oogpunt is de actie Alpe d’HuZes Nederweert gestart.

Ook als het gaat om leefbaarheid in Nederweert is opgeven geen optie. De nieuwe randwegverbinding, de reconstructie van Brugstraat/Geenestraat, de verbreding van brug 15 en alle andere ontwikkelingen in het centrumgebied Nederweert.

Bestuurlijk is er het afgelopen jaar ook het een en ander veranderd. 2 wethouders traden terug en werden vervangen door Hubert Mackus en Maria Frenken. Aan hun de taak het beleid van de voorgangers voort te zetten en ook voor hun geld opgeven is geen optie.

Lees hier de volledige nieuwjaarstoespraak:

Dames en heren,

Wanneer wij elkaar de beste wensen voor een nieuw jaar toedichten wordt steevast een verwijzing gemaakt naar gezondheid als het “hoogste goed dat wij kennen”. Zo voelen we dat allemaal en zo beleven we dat allemaal als iemand in onze werk of binnen onze kennissen- en familiekring ernstig ziek is.”Opgeven is geen optie”, een gevleugelde uitspraak en het Leitmotief van al degenen die achter de actie  “Alped’HuZes” staan, en met het beklimmen van de Nederlandse berg in de Alpen, het onderzoek naar de bestrijding van kanker willen financieren. Op het einde van mijn toespraak zal ik daarvanuit het Nederweertse  bij stilstaan. Opgeven is geen optie; en dan spreken we niet over de berusting die –waarschijnlijk- op enig moment in ieders leven voor de eigen zielerust verkwikkend zal zijn, of wanneer vechtlust uitsluitend wordt gevoed door persoonlijke rancune en wrok. Nee we spreken over de positieve en constructieve zaken in het leven die het waard zijn er voor te strijden. En in het openbaar bestuur hebben we het dan direct over ambitie en doorzettingsvermogen.

Dus  opgeven is geen optie, zeker niet wanneer het gaat om uw en onze inzet voor leefbare gemeenschappen, wanneer het gaat om de bevordering van de samenwerking in Midden-Limburg,  voor de aanleg van een nieuwe verbinding tussen de A2 en de N266, het verbeteren van de dienstverlening aan onze burgers en het op een moderne leest schoeien van die verbeteringen, Er komt, beter nog er zit schot  in de verbreding van Brug 15 en de aanpak van de centrumontwikkelingen, u kent de niet nalatende ijver voor het prachtige project  Sarsven en de Banen.

Sinds kort besturen we Nederweert met een wethoudersploeg die voor 2/3 is vernieuwd. En ik kan u verzekeren, dat gaat goed. De oude vertrouwde steunpilaren Mart en Mart genieten van hun pensioen. Twee nieuwe steunpilaren Maria en Hubert zijn full swing in touw om de belangen van Nederweert, haar inwoners en organisaties van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te behartigen. Samen met Renee Wernink, samen met de secretaris/directeur en mijzelf  halen we het beste uit ons team. En dat kunnen we doen omdat  we ons verzekerd weten van de loyale steun van de organisatie en de constructieve opstelling van alle partijen in onze gemeenteraad. Wat dat betreft is Nederweert gezegend met de wijze waarop alle raadsfracties hun verantwoordelijkheid nemen en op een plezierige manier met ons en met elkaar zaken doen. Natuurlijk, waar is niks, maar we mogen onze goede politieke verhoudingen gerust als een weldaad ervaren.  Wij doen ons werk in het licht van onze verantwoordelijkheid als mede-overheid voor  de noodzakelijke rijksbezuinigingen. En uiteraard in de context van  demografische ontwikkelingen die niet zozeer ingrijpen in het aantal inwoners maar wel een verschuiving van de balans, sommigen spreken over een disbalans,  tussen leeftijdsgroepen teweeg brengt. Ons bloeiend verenigingsleven zal daar ook in 2013 op moeten anticiperen om de toekomst op een gezonde manier te kunnen ingaan.

De wereld verandert snel, Nederland verandert snel en Nederweert moet mee. Is dan elke verandering een verbetering. Nee, zeker niet. De oude Bijbelspreuk  “onderzoek alles maar behoud het goede” is nog steeds actueel. Het gaat niet om blind vertrouwen in veranderingen of om de stapeling van veranderingen. Het gaat om de veranderingsbereidheid die wij  gemeente,  mensen werkzaan voor de gemeente,  burgers  en organisaties als grondhouding moeten praktiseren.  Met een open mind zonder oude dogma’s (verzorgingsstaat van wieg tot graf) als onaantastbaar te verklaren, zonder nieuwe dogma’s (de burger moet het zelf opsoppen) heilig te verklaren.

Nederweert wil een regiegemeente worden. Spreken we dan over een hype, een modeterm of heeft het begrip ook een duurzame betekenis. Weten we wel wat we over ons zelf afroepen door dat begrip te hanteren. In de kern betekent regievoering natuurlijk dat jezelf –zonder arrogant te zijn-  baas wilt blijven en de spelers in staat stelt optimaal hun spel te spelen. Maar hoe zit dat bij een gemeente. Heel klein of eng geformuleerd betekent regievoering het uit bezuinigingsoverwegingen onderbrengen van een aantal uitvoerende taken bij verzelfstandigde uitvoeringsorganisaties. We zien dat al concreet bij de BSGW, de belastingsamenwerking tussen overheden, maar ook bij de regionale uitvoeringsdiensten op het gebied van vergunningverlening en handhaving. We zien het terug in de discussies over de samenwerking in de bedrijfsvoering met andere gemeenten. Het gevaar van doorgeschoten anonieme bureaucratisering is daarbij altijd denkbeeldig. Of andersom geformuleerd; hoe zorgen we ervoor dat de regie zoals die aard en nagelvast thuishoort bij de politiek niet via een omweg wordt weggemasseerd. Echt, ook bij de gemeentelijke overheid betekent regievoering “ onze inwoners optimaal bedienen door baas te blijven in eigen huis”. En dat kan -afhankelijk van de situatie- inhoudelijk en kostentechnisch het beste en het meest effectief door het en/of zelf te doen, en/of de samenwerking met andere gemeenten aan te gaan en/of  te kiezen voor verzelfstandiging. De overheid moet het stuur stevig in handen houden. Pas dan zijn we een echte regiegemeente en geen op alle bestuurlijke golven weerloos mee deinend stuurloos schip. In die laatste situatie verliest overigens ook het begrip burgerbetrokkenheid zijn waarde.

Dames en heren, de slogan “niet steunen maar leunen” karakteriseert intussen de nieuwe tijdsgeest. We worden meer en meer op ons zelf en onze naasten aangewezen. Waren we te verwend door de overheid.? Was de weelde te groot?; het zal allemaal waar wezen. Tegelijkertijd mogen we onze ogen niet afwenden van degenen die onze zorg echt nodig hebben. Nederweert mag niet haar sociale inborst verliezen. We weten dat het verandert maar zekerheid over het eindpunt hebben we nog lang niet. De Nederlandse samenleving gaat op vele fronten spannende jaren tegemoet. Als eerste overheid zal daarbij de gemeente in de frontlinie staan. Gezapigheid en hang naar het verleden zijn daarbij  slechte raadgevers. Opgeven is geen optie;  samenwerken aan onze toekomst, samen werken aan onze toekomst wel.

De gemeente Nederweert hecht een grote waarde aan de betrokkenheid tussen burgers onderling en de gemeente. Er bestond daarom al langer de behoefte om, naast de Erepenning (waarmee terughoudend wordt omgegaan) en de Koninklijke onderscheiding, een blijk van specifiek gemeentelijke waardering te kunnen geven. Dat is de reden dat is er gekozen voor het instellen van het Gemeentecompliment, jaarlijks uit te reiken tijdens deze nieuwjaarsreceptie. En vandaag doen we dat voor de eerste keer.

De onderscheiding bestaat uit een insigne of standaard. Naast een blijk van waardering vormt het compliment ook een aanmoediging om vooral zo door te gaan. Het compliment wordt in drie categorieën uitgereikt: Cultuur, Sport en Ondernemerschap. In de categorie Ondernemerschap geven wij het compliment aan Henk Stals uit Nederweert. Hij is met zijn product Happy Ei succesvol en weet dit als ondernemer goed op de markt te brengen. De heer Stals heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, is innovatief in zijn bedrijfsvoering en vindt het belangrijk dat ook minder kansrijke burgers op de arbeidsmarkt kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Hij heeft bewust een aantal medewerk(st)ers in dienst van Risse bedrijven. Henk Stals is een voorbeeld van succesvol én maatschappelijk betrokken ondernemen. Daarnaast is hij ook actief voor de gemeenschap als lid bij brandweerpost Nederweert. Vanwege een reeds eerder geplande vakantie kan hij helaas niet bij de Nieuwjaarsreceptie aanwezig zijn. Voor de uitreiking van het Gemeentecompliment zal een ander passend moment worden gezocht. Gelukkig zijn zijn ouders, bedrijfsleidster Anja Vos en verkoopleider Luc Frenken er wel. Henk’s moeder en echtgenote  van de gondlegger van het bedrijf eren wij nu alvast met een bloemetje.

Ben Houben uit Ospel krijgt het Gemeentecompliment in de categorie Sport. Dhr. Houben is inmiddels internationaal de grote inspirator voor Dynamic Tennis, een steeds belangrijker wordende sport en beweegactiviteit voor vooral senioren. Hij geeft zoveel mogelijk clinics in een grote regio tot in België toe. Ook is hij voorzitter van de plaatselijke vereniging DT 1999, de eerste officiële Dynamic Tennis vereniging in Limburg. De heer Houben is daarnaast zeer actief in het wandelgebeuren. Hij nam het initiatief tot het uitzetten van een aantal wandelroutes in en om Ospel en betrok de Schrijverskring Ospel daarin waardoor wandelen in Ospel ook een culturele beleving is. Een enthousiaste optochtgroep waar jonge mensen zich gevonden hebben en samen op een plezierige manier bezig zijn met de vastelaovundj. Dat zijn De Prullejoekels uit Nederweert-Eind. Ik ben wel ooit hun werkzaamheden gaan bezoeken,  het is een heel gesjouw en af en toe ook monnikenwerk, waarbij de dorstige inwendige mens niet wordt vergeten. Zij ontvangen het Gemeentecompliment in de categorie Cultuur. Met hun creaties nemen ze elk jaar deel aan de optochten in Nederweert en de regio. In 2013 vieren De Prullejoekels het 11 jarig jubileum. Ze weten van geen ophouden, de wagens worden alsmaar langer, de prijzen naar zij hopen steeds groter. De toekomst van Nederweert is hier aanwezig en ondanks hun naam zijn het zeker geen prullen, integendeel zelfs.

Dames en heren na deze terechte complimenten toch weer even terug naar de rode draad: Opgeven is geen optie. Ook in onze privé en werkomgeving hebben sommigen het vanwege ziekte wel heel hard te halen. Vaak omdat een kanker meedogenloos en hardvochtig  toeslaat. Dat voelen we intens en we staan machteloos. Toch staan we niet helemaal met lege handen, we kunnen natuurlijk wel wat doen. Begrip tonen, aandacht vragen voor de ziekte en ervoor zorgen dat er geld wordt ingezameld. Veel geld. Want onderzoek naar de genezing van kanker is kostbaar.

Nederweert is maar een kleine arbeidsorganisatie. Maar natuurlijk juist daarom zijn we op elkaar betrokken en leven we met elkaar mee. We werden in ons hart geraakt door ziekte van onze mensen. Bij de buitendienst werd het idee geopperd om met een ploeg vanuit onze gemeente deel te nemen aan de landelijke Aktie van de Alpe d’Huzes. Dat idee viel in goede aarde. We gaan met zijn 15 de berg op, sommigen meer dan eens,  Voor het goede doel. Het kost iedere individuele deelnemer veel inspanningen, in termen van tijd, fietsmateriaal,training en geld. Dat hebben we er met plezier voor over. Een gemeente is natuurlijk ook een gewone werkgever en als werkgever willen we ook een duit in het zakje doen. Uiteindelijk beslist de raad daarover. Ik heb met de fractievoorzitters gesproken en een voorstel is in de maak.  De renners doen natuurlijk ook een beroep op u om onze aktie financieel te ondersteunen. Deze bijeenkomst wil daarbij de aftrap verzorgen.  Op twee manieren. Op de eerste plaats ga ik u nu de ploeg presenteren die het gaat doen. Let op.

Wanneer u het gemeentehuis bezoekt kunt u er vaak niet om heen. Onze Gerda Bijlmakers, correct en doortastend; wie heeft haar nooit aan de telefoon gehad?

Voor alle burgerzaken kunt u bij haar en bij de centrale klantenbalie terecht. Zij heeft speciale verantwoordelijkheden voor de naturalisatie van nieuwe Nederlanders.  Zij is de sportiviteit zelve en zelfs op de spinningfiets demareert zij van mij weg.  Bep Caris.

Feilloos onthoudt zij nummerborden, telefoonnummers en geboortedata, zij staat haar vrouwtje bij de buitendienst. Met twee vingers in de neus gaat zij de Alpe d’Huez op: Petra Moonen.

Dames en heren, het Franse ongedierte zal bij onze doorkomst van schrik de berm induiken. Want wij hebben niemand minder dan onze Boa en ongediertebestrijder in de gelederen Erik van der Wallen.

De civiele technische staat van het wegdek zal worden beoordeeld door onze civiel technische man en tevens trainer coach van de A1 van Merefeldia en materiaalbeheerder van het eerste elftal Marcel Kuepers

Als er technische problemen zijn in de publieke ruimte lost hij ze nel en accuraat op. Hij is een toegewijde kracht en een echt manusje van alles: Wil Hendrikxs.

De man bij wie het allemaal begon en die iedereen enthousiast kreeg om mee te doen aan deze fysieke uitdaging. Hij behoort met Wil en Marcel tot onze vliegende brigade. Hub Stultiens.

Bij een milieudelict is hij hard en onverbiddelijk maar net zoals in het echte leven altijd een aardige vent. Onze toezichthouder en handhaver Huub Creemers.

Nederweert vitaal, Nederweert live,  de huldiging van kampioenen. Iemand die aan zijn eigen lijf ondervonden heeft wat het betekent om getroffen te worden door een kanker wil maar liefst drie keer de berg op. The one en only. Jan van Riet,

Nog niet zo heel lang in dienst maar nu al een zeer gewaarde collega. Accuraat en op de centen zittend zoals een teamcoördinator financiën betaamt. Frans Kooyman./

Als het werkelijk zou moeten fietst hij zelfs –zij het uit liefde-  naar een camping in Hongarije. Natuurlijk maken wij dat mogelijk is zijn motto. Ons afdelingshoofd Bestuur en organisatie Ontwikkeling Theo Meulen.

Dames en heren hij doet veel meer dan uitsluitend mooi te wezen aan de zijde van zijn partner Diana . Hij werkt bij de gemeente Helmond en dat vergeven wij hem lankmoedig want je moet toch ergens je brood verdienen.  Pieter Hofman.

Nog een zeer eigen en toch ook vreemd eendje in de bijt. Al jarenlang kan zij rekenen op ons steun  bij haar moeilijke studie in Groningen. U weet daarom niet half hoe blij zij is dat zij nu haar vader de Alpe d’Huez op mag duwen. Mijn dochter Vera

Dames en heren zoals het hoort vormen wij een eensgezind tandem bij het besturen van de gemeente Nederweert en het leidingeven aan de organisatie. Wij gaan dus ook samen deze berg op. Zij het op een afzonderlijke fiets. Onze allang niet meer nieuwe maar wel nog steeds jeugdige gemeentesecretaris/directeur Diana Noppers.

U begrijpt het al, ik fiets ook mee. Net zoals de 14 anderen uit puur idealisme en betrokkenheid. Ik worstel en zal boven komen;  alhoewel boze tongen beweren dat ik me vooral verheug op de in knoflook  gegaarde grote garnalen in combinatie met een frisse rosé ná de beklimming. Ik zal daar verder overigens nu niet op reageren.

Dames en heren,

Zodadelijk lanceer ik de website Alpe d’HuZesNederweert.nl. Gratis opgezet door het bedrijf GetNoticed uit Nederweert. Surft u daar naar toe en maakt u vooral geld over voor het goede doel. Maar die lancering vindt pas plaats nadat ik u, ook namens Thea- heel veel geluk, voorspoed en gezondheid toewens in 2013. En mocht het eens tegenzitten, sterker nog het zal ongetwijfeld ook in 2013 een keer tegenzitten. Bedenk dan: Opgeven is geen optie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie