Skip to content

Meer balans in het buitengebied?

Redactie
23 december 2012 | 16:45

Advertentie

De motie van Jongeren Akkoord Nederweert (JAN) om het deelprogramma “Buitengebied in Balans” te verheffen tot majeur Project is tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente raar aangenomen! Om zaken meer integraal te bekijken vindt JAN dat er een plan van aanpak moet worden ontwikkeld waarop de gemeenteraad beter sturing aan beleid kan geven dat vervolgens moet worden uitgevoerd door het College van B&W.

De mate van geurhinder is op dit moment onacceptabel! Uit de evaluatie van de huidige geurverordening blijkt dat een verlaging van de geurnorm naar 10 oudeur in het buitengebied meer en betere bescherming geeft voor het woon- en leefklimaat. In de raadsvergadering van augustus heeft JAN reeds haar voorkeur uitgesproken voor het instellen van een geurnorm van 10 odeur voor het gehele buitengebied. Helaas werd dit voorstel destijds verworpen door de coalitie CDA, PVDA, VVD. Tijdens deze raadsvergadering is een nieuwe ontwerp- geurverordening vastgesteld waarop reacties zijn binnengekomen vanuit diverse groeperingen binnen onze gemeenschap. Ook de gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de ontwerp verordening diverse vragen gesteld aan de wethouder over de ontstane problematiek en het College heeft toegezegd vóór vaststelling van de nieuwe geurverordening ( begin 2013) antwoord te geven over de onduidelijkheden.

Aanpassing geurverordening?
Inmiddels is het College van B&W begonnen om de gevolgen van een norm van 10 oudeur in een gebied van 1500 meter rondom de kernen Ospel en Nederweert in beeld te brengen. Dit, omdat in deze gebieden ook de meeste intensieve veehouderijen zijn gelegen en vanwege de hoge achtergrond achtergrondbelasting qua geur. De uitkomsten en vervolgstappen worden in week 3 van 2013 verwacht.

Hoe verder in 2013?
In het aankomend jaar zal het integraal project “buitengebied in balans” meer vorm moeten gaan krijgen. Het College van B&W heeft in ieder geval toegezegd om in het eerste kwartaal van 2013 met een plan van aanpak te komen. Het inmiddels uitgebrachte advies van de gezondheidsraad zal ook deel gaan uitmaken van het integrale project dat meer en betere kansen moet bieden voor ons buitengebied. JAN wil dat er veel serieuzer wordt gekeken naar de problematiek en vindt dat de vaart erin moet worden gehouden. Voor we het weten zijn we weer een jaar verder en blijven de bewoners van het buitengebied in onzekerheid over daadwerkelijke verbeteringen van het leefklimaat. Het is een problematiek van nu waaraan iets moet gebeuren!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie