Skip to content

Opheffing regiegroep Tungelroysebeek

Redactie
5 december 2012 | 8:13

Advertentie

Vrijdag 30 november was de opheffingsvergadering van de regiegroep Tungelroysebeek. Tijdens deze vergadering is de eindrapportage van de regiegroep aangeboden aan de provincie. Na de opheffing van de regiegroep is de Henk van Alderwegenbrug onthuld in het bijzijn van alle betrokken partijen.

De integrale gebiedsuitwerking (IGU) Tungelroysebeek is momenteel geheel uitgevoerd. De regiegroep vindt dit een goede reden om haar werkzaamheden te beëindigen en de bestuurlijke regiegroep op te heffen. Op 12 maart 2007 heeft de regiegroep de projectnota van het integrale plan aangeboden aan Gedeputeerde Staten. In 2009 volgde het inrichtingsplan. De regiegroep concludeert dat in een tijdsbestek van 6 jaar veel van de oorspronkelijke projectdoelstellingen zijn behaald en dat het project uitermate succesvol is geweest. De regiegroep stond onder voorzitterschap van het Waterschap, de projectleider van DLG fungeerde als secretaris, later overgenomen door de secretaris van het gebiedsbureau. Verder bestond de regiegroep uit bestuurders namens de gemeenten Leudal en Nederweert, Provincie, LLTB en Natuurmonumenten.

De IGU Tungelroysebeek betreft een tracé van 9 km met een oppervlakte van ongeveer 610 ha gelegen in de gemeenten Leudal en Nederweert. In dit project moesten meerder doelen met elkaar verenigd worden: de hermeandering en sanering van de beek, de realisatie van de EHS (ecologische hoofdstructuur), zorgen voor een duurzame landbouwstructuur en het vergroten van de belevingswaarde van de beek. Een complex project met vele gestapelde doelen. De toenmalige Gebiedscommissie Nederweert heeft een regiegroep ingesteld die aan de slag ging om een inrichtingsplan op te stellen waarin de soms tegenstrijdige doelen gerealiseerd moesten worden.

De samenwerking binnen de regiegroep Tungelroysebeek heeft een schat aan ervaringen opgeleverd. Samenwerking en afstemming zijn namelijk essentieel, niet alleen tussen waterschap en provincie maar ook met de landbouw, gemeente, natuur- en milieuorganisaties en de burgers. Vooral in de voorfase is het niet makkelijk geweest om iedereen op één lijn te krijgen. Uiteindelijk heeft dit project alleen maar kunnen slagen doordat de partijen eendrachtig en vol vertrouwen samen hebben gewerkt. De regiegroep heeft daarom besloten de opgedane ervaringen in een evaluatiedocument te bundelen.

Een brug over de Tungelroysebeek in Leveroy is vernoemd naar de onlangs overleden Henk van Alderwegen, de eerste voorzitter van de regiegroep Tungelroysebeek en voormalig voorzitter van het Waterschap Peel en Maasvallei. Henk van Alderwegen heeft de verschillende belangen van natuur en landbouw bij de herinrichting van de Tungelroysebeek weten te verbinden. “Zoals deze brug twee oevers verbindt, zo heeft Henk natuur en landbouw weten te verbinden” aldus regiegroep- en LLTB-lid Jan Evers. Het initiatief voor dit mooie gebaar komt van de leden van de LLTB afdeling De Winning Limburg. Mevr. Van Alderwegen en Jan Evers onthulden gezamenlijk de plaquette.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie