Skip to content

Verbouwing van basisscholen Budschop en Nederweert-Eind

Redactie
12 september 2012 | 11:44

Advertentie

De gemeente Nederweert wil basisscholen De Tweesprong in Nederweert-Eind en Budschop in de kern Budschop volgend jaar klaarmaken voor de toekomst. Daarvoor zijn een verbouwing en deels nieuwbouw nodig. Het aanpassen van de twee schoolgebouwen maakt deel uit van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het primair onderwijs, dat in november ter vaststelling aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Op dinsdag 25 september is er een themaraad over dit onderwerp.

Goede huisvesting van scholen is belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs.

De leeftijd van diverse schoolgebouwen in onze gemeente loopt op. Een aantal gebouwen, of delen daarvan, is de komende jaren op basis van de levensduur en/of functionaliteit daardoor aan vernieuwing toe. Bovendien neemt door de ontgroening het aantal leerlingen op termijn af, waardoor de leegstand in scholen groter zal worden.

Om de gevolgen van de verouderde huisvesting en de toenemende leegstand in beeld te brengen, is een Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs 2013-2016 (IHP) opgesteld. Het plan bestaat uit een actueel overzicht van alle basisscholen en geeft inzicht in de huidige situatie en die voor de langere termijn. Er wordt rekening gehouden met leerling- en bevolkingsontwikkeling en onderwijskundige en maatschappelijke veranderingen.

Met het huisvestingsprogramma 2013 geven we concreet uitvoering aan het IHP voor het komende jaar. De belangrijkste projecten zijn de grootschalige verbouwingen, met deels nieuwbouw, van basisschool De Tweesprong in Nederweert-Eind en basisschool Budschop. We hanteren daarbij het uitgangspunt dat leegstand zo veel mogelijk wordt voorkomen of beperkt. Het onderwijs willen we per kern goed bereikbaar houden door het huidige gebouwenaanbod zo optimaal mogelijk in te zetten. Scholen hebben immers een belangrijke functie op het gebied van leefbaarheid en als ontmoetingsplaats.

Een door het schoolbestuur gewenste verbouwing van basisschool De Schrank in Ospel wordt doorgeschoven naar 2014. Wel zullen we volgend jaar een voorbereidingskrediet aan de raad vragen voor de uitvoering van de planvoorbereiding.

Tijdens een themaraad op dinsdag 25 september wil de gemeente iedereen informeren over het integraal huisvestingsplan. In het IHP wordt de keuze gemaakt voor een scholenomvang waarbinnen kwalitatief goed onderwijs gegeven kan worden. We gaan ook in op de keuzes op het gebied van voorschoolse opvang in de kleine kernen, omdat de afname van het aantal leerlingen ook daar gevolgen voor heeft. U wordt meegenomen in de afwegingen die gemaakt zijn of aan de hand van de discussie nog gemaakt kunnen worden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Het plan wordt na de themaraad op dinsdag 13 november voorgelegd aan de gemeenteraad. Aan de raadsleden wordt dan ook gevraagd de financiële middelen vrij te maken om De Tweesprong en Budschop volgend jaar te kunnen verbouwen.

Als dit gebeurt, kan het college van burgemeester en wethouders daarna het huisvestingsprogramma voor 2013 definitief vaststellen. De voorgestelde plannen kunnen dan ook uitgevoerd gaan worden.

Bron: Gemeente Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie