Skip to content

Geen verlaging van de geurnorm in het buitengebied

Redactie
6 september 2012 | 7:00

Advertentie

De afgelopen jaren is er binnen het gemeentehuis veel gesproken over de ontwikkeling van de veehouderij en de gezondheid in relatie tot de intensieve veehouderij. De gemeenteraad heeft op 29 augustus de geurverordening geëvalueerd.

De fractie JAN heeft een oplossing aangedragen om het leefklimaat van burgers in het buitengebied aanzienlijk te verbeteren. CDA, PvdA en VVD stemden tegen ons voorstel.  Een gemiste kans om de geuroverlast in het buitengebied van Nederweert daadwerkelijk te verminderen.

Evaluatie: verlaging tot 10 Oudeur lost niets op, vindt de coalitie

De gemeente, stichting leefbaar buitengebied en de LLTB startten in april 2011 een reeks van dialoogavonden, met als focus het terugdringen van de negatieve omgevings-effecten van de intensieve veehouderij.

De bijeenkomsten werden druk bezocht maar waren hoofdzakelijk informerend. Naar buiten toe leek het of het College alles in staat stelde om de overlast in het buitengebied daadwerkelijk terug te dringen. Een schijnvertoning dus!

Tijdens de raadsvergadering van 29-08 bleek eens temeer dat er in feite alleen maar is gepraat en geïnformeerd. Zelfs het dringende advies van de GGD om een lagere geurnorm te hanteren is door het college aan de kant gezet. Het moet dus kennelijk wel anders!

Burgers zitten na 2 jaar soebatten niet te wachten op een dergelijk voorstel. Het college heeft in het voorstel geen lef getoond. De coalitie CDA, PvdA en VVD in de raad hebben het voorstel van het college niet van tafel willen vegen, maar omarmd” en werkt er op zo’n manier aan mee dat het leef- en woongenot in zowel centrum- als buitengebied in onze mooie gemeente de komende jaren nog meer zal verslechteren.

Fractie JAN

JAN heeft met haar standpunt alle belangen van ondernemers, burgers en dierenwelzijn afgewogen maar kreeg ondanks 2 amendementen hiervoor niet de  steun van de andere partijen in de raad. JAN wilde o.a. de ongelijke positie (bij procedures, advisering, ed) tussen burgers en ondernemers in het buitengebied aanpakken; JAN wil de geurnormen van de bedrijventerreinen Ketelaarsweg en Aan Veertien aanpassen tot 10 Oudeur; JAN wil de ontwerp-verordening aanpassen; JAN wil bedrijven naar landbouwontwikkelings-gebieden (LOGs). Coalitiepartijen zijn er blijkbaar voor om elkaar te beschermen; over symboolpolitiek gesproken!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie