Skip to content

Wandelen van het Blaak naar ‘t Elfde

Redactie
29 augustus 2012 | 15:02

Advertentie

De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. Ook de benamingen in het veld hebben hun oorsprong in het verleden. Veldnamen en cultuurhistorie zijn het thema van de excursie  ‘Rondje om ’t Elfde’ op zondag 2 september. De excursie is ongeveer elf kilometer lang en start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deze activiteit is vooral geschikt voor volwassenen, deelname kost € 5,-  per persoon. Opgave is gewenst op: 0495 – 641 497.

De gevolgen van de turfstekerperiode zijn heden ten dage nog goed te zien in het landschap van De Groote Peel. Het meest opvallend zijn de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren en het steken van het veen. Maar ook de Peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf vervoerd werd zijn sporen uit het verleden. Vaak hebben die landschappelijke sporen ook een naam. Op die manier kon men vroeger een bepaalde plek in het landschap aanduiden. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Ze vormen de rode draad tijdens de excursie Rondje om ’t Elfde. Een excursie voor iedereen die graag wandelt en daarnaast ook nieuwsgierig is naar het verleden.

Let op: Tijdens deze excursie wordt er geluncht in het open veld. Neem dus een eigen lunchpakket en voldoende drinken mee.

foto Ton van Bussel © Staatsbosbeheer

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie