Skip to content

Land van Horne vergroot zorgaanbod voor Huntington

Glendi
29 maart 2017 | 15:00

Advertentie

Voor de groep mensen die aan de ziekte van Huntington leidt is er goed nieuws: in Nederweert is sinds kort zowel een polikliniek speciaal voor deze patiënten alsook dagbehandeling.

De zorgorganisatie zet zich al jaren in voor deze bijzondere groep patiënten en ontwikkelt zich tot expertisecentrum voor deze ziekte in Zuid-Nederland. Sinds medio 2013 heeft de Stichting Land van Horne een gespecialiseerde woongroep voor mensen met Huntington in zorgcentrum St. Joseph (Nederweert). Vorig jaar is ook een tweede woongroep gerealiseerd en nu volgt een polikliniek en dagbehandeling.

Polikliniek
Zorgprofessionals van verschillende disciplines stellen in de polikliniek een persoonlijk behandelplan op. “Dat gebeurt allemaal binnen een dagdeel,” legt Joyce Heffels, ergotherapeut en lid van het expertteam uit. “We plannen alle gesprekken op één dagdeel zodat we aan het einde in een multidisciplinair overleg met een afgerond behandelplan kunnen komen. Hierbij kijken we vooral naar de patiënt, maar vergeten ook de mantelzorgers niet.”

Dagbehandeling
De gespecialiseerde Huntingtonafdeling is uniek in Zuid-Nederland en zet zich in om zo goed mogelijke zorg te bieden aan deze patiëntengroep. “Daarom zijn we gestart we ook met dagbehandeling. Onze insteek hierbij is het normale arbeidsproces van deelnemers. Wat kan iemand nog? Wat vindt hij belangrijk? De deelnemers krijgen zo doelgerichte taken als therapie en aangepaste activiteiten, alles onder professionele begeleiding.”

Ziekte van Huntington
De ziekte van Huntington is een ziekte die bepaalde delen van de hersenen aantast. Zij uit zich in onder andere onwillekeurige bewegingen en een verscheidenheid van psychiatrische symptomen, waaronder persoonlijkheidsveranderingen en verstandelijke achteruitgang. De ziekte is erfelijk en hoewel niet alle familieleden de ziekte van Huntington zullen krijgen, treft de ziekte een gezin zowel emotioneel als sociaal. Het is op dit moment niet mogelijk om de ziekte te genezen of zelfs het verloop af te remmen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie