Skip to content

Omgevingsvergunning twee-etagestal Heijsterstraat is terecht

Redactie
18 februari 2017 | 12:17

Advertentie

Van Asten Group uit het Brabantse Sterksel heeft terecht een omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van een stal met ruim 10.000 varkens aan de Heijsterstraat in Nederweert. Tot die conclusie kwam de rechtbank Limburg deze week.

Op de plaats waar in maart 2013 een varkensstal werd verwoest door een brand ligt een vergunningsaanvraag voor een nieuwe varkensstal met twee verdiepingen een een loods voor werktuigenberging en brijvoerkeuken. De stal wordt ongeveer 65 meter lang, 60 meter breed en 11,3 meter hoog. De stal wordt de modernste varkensstal van Nederland worden, zo liet eigenaar Marco van Asten twee jaar geleden weten. Het bedrijf groeit daarmee van 1.100 naar 1.700 zeugen, maar krijgt een luchtwasser met de allernieuwste techniek zodat ammoniak-, fijnstof- en stankuitstoot 98% gereduceerd wordt.

Het “Bewonerscollectief Boeket” vroegen zich in 2015 af af of de strenge regels voor varkenshouders in Brabant er misschien iets mee te maken hebben dat deze stallen allemaal in Nederweert gebouwd worden. Omwonenden hebben zich toen verenigd en zijn een zaak begonnen. “Als iemand een paardenstal bij z’n woning wil bouwen dan moet er een haag omheen omdat het anders het landschap verstoord“, aldus het collectief. “Als die persoon het schuurtje 20 cm hoger wil maken, zodat zijn trailer binnen kan, dan mag dat niet. Gevolg, de trailer staat buiten. Te gek voor woorden dat een stal van 11 meter hoog dan wel kan“.

Volgens de bezwaarmakers is de bouw van de stal deels gesitueerd buiten het bouwblok, en daarmee in strijd met het bestemmingsplan. Ook zou de bouwhoogte hoger dan maximaal toegestaan. Volgens de rechtbank is op de plankaart een omlijning aangebracht waarbinnen intensieve veehouderij mogelijk is. Deze plankaart is dus “het agrarisch bouwblok” volgens de rechtbank en dus is de ingetekende stal niet in strijd met het bestemmingsplan. Ook de hoogte is volgens de rechtbank geen reden tot afwijzen. Volgens de bezwaarmakers mag een dergelijke hoogte alleen als dat economisch noodzakelijk is. De rechtbank leest echter de planregels in het bestemmingsplan anders. Als een doelmatige bedrijfsvoering een hogere bouwhoogte noodzakelijk maakt, kan er van de maximaal toegestane hoogte worden afgeweken. Dat deze hoogte doelmatiger is in een twee-etagestal, acht de rechtbank aannemelijk.

De omgevingsvergunning is dus volgens de rechtbank Limburg terecht verleend. “Schandalig dat dit kan in Nederweert. Ze kunnen alles vol bouwen in Nederweert” aldus het Bewonerscollectief Boeket. “We zijn in overleg met de advocaat om te kijken of en wat de vervolgstappen zijn.”

Foto: Bewonerscollectief | juni 2015

Advertentie

7 Reacties

  1. Het probleem is dat de gemeente Nederweert de regels in het bestemmingsplan zodanig ruimhartig heeft opgesteld dat er heel veel kan en mag gebouwd worden. En de nieuwe omgevingwet gaat waarschijnlijk dit probleem niet oplossen. De omgevingsvisie zal de basis gaan vormen voor het omgevingsplan en deze visie wordt in 2017 vastgesteld. Belangrijk dat de gemeenteraad dan ook betere kaders en regels vaststelt die ervoor zorgen dat het buitengebied meer in balans komt.

  2. Heel handig ook met die vele schuurbranden 🙁
    Wat zullen de varkentjes lekker in de modder baden zoals een varken behoort te doen. Puur natuur.. Op de tweede etage met z’n tienduizenden.
    Waar zijn jullie in Godsnaam mee bezig om andere wezens zo te behandelen.
    Vreselijk

  3. Beste Truus
    Inderdaad vreselijk hoe deze dieren behandeld worden maar ook vreselijk de lucht die we inademen. Onze gemeente en niet te vergeten de Provincie Limburg gaan toch voor de megaboeren, LLTB en de banken en niet voor het welzijn van mens en dier. Toch Truus daar kan je zelf ook wat aan doen maar ook wij burgers (consument) zijn hier zelf ook de aanstichters van. Zolang wij onze eetgewoonte niet aan passen en zonder na te denken bij de supermarkten voor kiloknallers te kiezen wordt dit alleen maar erger. Een mogelijkheid is om bewust voor iets anders te kiezen. Zo wordt er een stichting van Heerenboeren opgericht hier in Nederweert en Weert waar je voor een eerlijke prijs een gezond product kan kopen en waar dieren als een wezen worden behandeld. Je moet dan wel eerst investeren maar dan krijg je iets lekkers en waar de boer een goede prijs krijgt voor zijn producten en heb je zelf inspraak als consument.
    Wat je ook kunt doen is om op 9 maart naar Deurne te gaan om daar het Nationaal Debat Veehouderij en Gezondheid te bezoeken en daar je ongenoegen kenbaar te maken.
    Het komt niet aanwaaien maar je moet er wel iets voor gaan doen b.v bij de komende verkiezingen bewust op een partij te stemmen die het goed voor heeft met mens en dier maar zeker voor de kleine boer bij jou om de hoek.

    Veel succes Gerard D

    • Beste Gerard,
      Opvallend maar weer hoe vanzelfsprekend mensen het eten en dragen van dieren vinden.
      Je gaat er immers vanuit dat ik dat doe.
      Niet dus 🙂
      En als je dan perse vlees meent te moeten eten, beste mensen, kies dan voor (eko keurmerk) biologisch.
      En eet minder. Veeeeel minder kadaver.
      De vegetarische keuken is heerlijk en veel gezonder.
      Er zijn genoeg vleesvervangende producten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

  4. proficiat gemeente nederweert jullie hebben het toch weer geflikt CDA en VVD bolwerk doen hun uiterste best om van nederweert een grote stal te maken. ik hou men hart vast als er binnenkort weer een dodelijke dierziekte uitbreekt.

    • Zeg gemeente Nederweert, Jullie fijnstof onderzoek is nog niet klaar, of wel?
      Wat was daar de uitslag van? En tussentijds dit? Een bouwvergunning afgegeven ?
      Hoe zit het met de kanker gevallen in Nederweert?

    • Hoi Truus en de rest van de brave burgers van ons dorp,

      Op al deze vragen krijgen we toch geen antwoord ( ik noem dit doofpot politiek ) Of zou de kennis van onze gemeente raad hierin flink te kort schiet ?
      Waarom komen de veehouders naar onze provincie? Hebben wij een andere regelgeving als de andere provincies . Of word er gemeten met meerdere maten.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie