Skip to content

Tijdreis: oud en nieuw in Nederweert

Redactie
4 februari 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Dat geldt zeker ook voor deze nieuwe aflevering, waarin we ons blikveld verplaatsen naar de Brugstraat.

De foto van deze oude ansichtkaart draagt een poststempel uit 1923 dus zij kan nog iets ouder zijn. Voor het maken van de moderne opname heeft onze vaste fotograaf Ton Frenken een verkeersluw moment op de zondagochtend moeten kiezen. Het valt niet mee om zich tegenwoordig veilig met een camera op de brug Aan Vijftien te posteren. In 1923 was er zo te zien nog nauwelijks verkeer, laat staan éénrichtingsverkeer.

Zoek de verschillen!

[image-comparator title=”Brugstraat 1923″ left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/02/brugstraat-oud-V2.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/02/brugstraat-nieuw-V2.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Bedien het schuifje en vergelijk oud en nieuw. Wat roept dat alles bij u op? Laat het ons weten.

De Brugstraat was aangelegd op initiatief van burgemeester Adriaan Vullers, die de brug over het in 1822 gegraven kanaal Zuid-Willemsvaart door middel van een ‘boulevard’ wilde verbinden met de Kerkstraat. In de daarop volgende jaren vestigden zich hier allerlei bedrijvigheid. Kijkt u mee?

Links zien we het huis van de familie Coumans, waar logement en bierbrouwerij De Drie Kronen was gevestigd. Coumans was ook ontvanger of boekhouder van het gemeentebestuur en moest de gemeentelijke belastingen innen. Als u goed kijkt ziet u dat het pand op de oude foto nog twee voordeuren heeft: de linker deur gaf toegang tot het logement en de rechter deur was de ingang van het belastingkantoor. Zo werden kerk en staat netjes gescheiden. Later werd het pand vele jaren bewoond door de huisartsen Jansen senior en junior. De smeedijzeren esculaap in het traliewerk van de voordeur herinnert nog aan die fase maar is op de foto natuurlijk niet te zien. De tweede deur werd later weer een raam maar verder is het pand nagenoeg onveranderd gebleven. Jammer dat de mooie bruine baksteengevels enkele jaren geleden overschilderd werden. Tegenwoordig is er Restaurant Diverso gevestigd.

Aan de rechterhand het in 1830 als eerste nieuwe huis in de Brugstraat gebouwde schipperswinkel van Mathijs Caris. Een prachtige rij leilinden geeft schaduw aan de winkel. Daar verkocht hij kleren, dekens, beddegoed en huisgerief voor de honderden schippersfamilies die hier maandelijks het toen pasgegraven kanaal passeerden. Rond 1900 woonde hier het winkeliersechtpaar Vossen-Coumans en in 1949 stichtte Piet Vinken er zijn schoenenwinkel. Al in de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het fraaie pand vanuit Den Haag al beschouwd als Rijksmonument, maar het gemeentebestuur wenste daar toen niet aan mee te werken. Tegenwoordig – vele verbouwingen later – is er weinig meer dat aan de oude glorie herinnert.

Achter Piet Vinken ligt een huis met Engelse kap. Dat is in het jaar 1900 gebouwd door P.J. van Nieuwenhoven. In 1943 was Regina Esser hier enige tijd in de kost. Zij ontving kort na de oorlog wegens haar heldenmoed bij de bevrijding van Nederweert een belangrijke internationale onderscheiding voor dapperheid. Ook heel beroemd is tegenwoordig de hier gevestigde Ijssalon Florence.

Verderop, links en rechts in de Brugstraat, was decennialang het bruisende horecahart van Nederweert. Daar is natuurlijk nog veel meer over te vertellen maar dat bewaren we voor een van de volgende tijdreizen.

Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie