Skip to content

Ingezonden brief – Kanaalzone, Nederweert graaft diep in de buidel!

Redactie
2 november 2016 | 17:00

Advertentie

Kanaalzone uitwerking

Ingezonden brief

Recent heeft de Commissie omgevingsvraagstukken Limburg ( PCOL) opnieuw advies uitgebracht over de ontwerpstructuurvisie “Randweg N266 Nederweert“. Zij blijft bij haar mening dat nut en noodzaak vanuit verkeerstechnisch oogpunt niet is aangetoond maar spreekt waardering uit voor de ambities van de gemeente Nederweert en de ontwikkeling van de Kanaalzone. Zonder Kanaalzone komt deze weg er niet en ook omgekeerd.

De belangrijkste vraag, die meteen opkomt, is natuurlijk wat deze Kanaalzone ons waard is en wat het ons zal gaan opleveren. Wordt het, zoals ons zo mooi wordt voorgespiegeld, een wandelboulevard met jachthaven, een wandelbrug en waterpret of rekenen we ons rijk en komen er flats en bomen en betreft het voor de rest onhaalbare niet te betalen luchtkastelen?

De PCOL zegt ook een reëel kostenplaatje te willen, terwijl er een kostenplaatje ligt van bureau Brouwers. Dat geeft te denken! Is het dan op de achterkant van een bierviltje geschreven?

Feit is dat dit project niet opgenomen zit in de financiering van de aanleg van de randweg. Incl. btw kost deze Kanaalzone meer dan 5 miljoen euro en waarschijnlijk meer. Houden wij werkelijk zoveel van het kanaal of moeten we er gewoon in/aan geloven?

Het lijkt er ook op, dat de politiek hierover niet heeft beslist en dat dit nieuwe kanaalplan, zoals uit de stukken blijkt, gebruikt wordt als breekijzer om alsnog de randwegplannen door te drijven.

Als dit de bredere gebiedsontwikkeling is, waar Nederweert al jaren op wacht, dan moeten we ons daar bij neerleggen en alle ongemakken, die dat veroorzaakt, accepteren. De toename van verkeer in het dorp en de daardoor veroorzaakte verkeersonveiligheid, het minder bereikbaar worden van het buitengebied door afsluiting van veel wegen, de toegenomen overlast door lawaai, trillingen en fijnstof. Dat is dan de prijs, die Nederweert betaalt voor deze kanaalliefde.

Kalverliefde noem ik het, die gaat meestal snel over, maar hier praten we over een onomkeerbare ontwikkeling, die mijns inziens meer kwaad dan goed aan ons leefklimaat toebrengt.

Nederweert gaat letterlijk en figuurlijk diep graven, zodat we meer van het kanaal kunnen genieten? De weg had ook verdiept kunnen worden aangelegd, maar dit was onmogelijk vanwege de “hoge kosten” en is weggestemd. Insiders van Rijkswaterstaat weten te melden dat dit voor 17 miljoen mogelijk geweest was….

Ik sluit af met dat ik Nederweert een warm hart toedraag maar dat die hele Kanaalzone mij koud laat en wat mij betreft zo de prullenbak in kan. Een  ondoordacht en niet voldragen plan, waarvan de materiële en immateriële kosten ver uitstijgen boven de baten.

Evert Heemstra,

Voorzitter VBN
(Verontruste burgers van Nederweert)

Advertentie

2 Reacties

  1. Dit had ik wel gedacht, nieuwe randweg voor het kanaalzone plan.
    dit had ik echt nie gedacht nie van gemeente groots nederweert.

  2. Helemaal mee eens Evert!

    Ik zou er ook voor kiezen om eerst het geld aan een Randweg uit te geven!
    Kan later altijd nog gekeken worden naar de Kanaalzone.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30

Advertentie