Skip to content

Overlast honden neemt toe

Redactie
13 oktober 2016 | 16:29

Advertentie

De dierenpolitie binnen het gebied Weert/Nederweert/Leudal merkt dat het aantal bijtincidenten tussen honden onderling, maar ook de bijtincidenten tussen hond en mens met regelmaat plaatsvinden. Ook komen er steeds meer meldingen binnen over overlast van honden. Hierin word geklaagd over het niet opruimen van uitwerpselen en het los laten lopen van honden binnen de bebouwde kom en parken. Bijtincidenten hebben altijd een emotionele lading en in veel gevallen is sprake van letsel. Betrokken zijn bij of getuige zijn van een bijtincident kan traumatisch zijn. Ook zien we dat dit vaak leid tot conflicten tussen hondenbezitters.

De dierenpolitie van Weert/Nederweert/Leudal doet derhalve een oproep aan alle hondenbezitters om rekening te houden met de navolgende sociale aspecten van de hondenbezitter:

  • Zorg dat je hond altijd is aangelijnd binnen de bebouwd kom.
  • Zorg dat als je hond los loopt in het buitengebied/losloopgebied dat je je hond tijdig terug roept en aanlijnt als je mensen tegen komt. Ongeacht of deze mensen een hond bij zich hebben of niet.
  • Ben er van bewust dat niet iedereen een hondenvriend is. Er zijn volwassenen en kinderen die bang zijn voor (vreemde of hen onbekende) honden. Respecteer elkaar en geef elkaar de ruimte. Het buitengebied en losloopgebieden zijn toegankelijk voor iedereen.
  • Als je als eigenaar je hond niet ten allen tijde onder controle hebt laat de hond dan niet loslopen op plekken waar je ervan uit kunt gaan dat je anderen tegenkomt. Gebruik bij twijfel een zogenaamde flexilijn zodat je hond toch enkele meters loopruimte heeft, maar toch aangelijnd is. Zorg ervoor dat je een flexilijn gebruikt die geschikt is voor het gewicht en de trekkracht van je hond.
  • Zorg dat je eigenaar wordt van een hond die qua eigenschappen en gewicht bij je passen. Als je een hond met eigenschappen aanschaft die niet bij je past of een hond die als deze zijn volwassen leeftijd heeft bereikt zo zwaar en krachtig is dat je waarschijnlijk niet in staat bent om deze goed onder controle te houden dan zul je waarschijnlijk niet ontspannen wandelen met deze hond. Ook is de kans op incidenten groter.
  • Blijf met je aandacht bij je hond. Laat je niet afleiden door andere zaken. Een hond is en blijft een hond. Het ene moment loopt de hond naast je en andere moment is ie weg, omdat hij iets gezien heeft.
  • Je weet niet hoe een vreemde hond op jouw hond reageert en andersom.
  • Honden hebben een sociale voorkeur net als mensen. Hoe sociaal ze ook zijn. Ook honden kunnen andere honden tegen komen waarmee ze geen klik hebben.
  • Laat je hond niet urineren tegen andermans eigendom.
  • Respecteer andermans eigendom en laat je hond hier niet verblijven of zijn behoefte doen. Gebeurt het toch dat een hond zijn behoefte doet binnen de bebouwde kom ruim het dan op.
  • Honden blijven dieren. Voorkom dat je moet zeggen:”Dat doet hij anders nooit.

Verder is het van belang dat de hondenbezitter een halsband en riem aanschaft die geschikt zijn voor het lichaamsgewicht en de trekkracht van de hond.

Proces-verbaal

Het los laten lopen van een hond binnen de bebouwde kom wordt bestraft met een proces-verbaal. Het sanctiebedrag bedraagt 90,00 euro. Het niet onmiddellijk opruimen van uitwerpselen van de hond wordt bestraft met een proces-verbaal. Het sanctiebedrag bedraagt 140,00 euro. Het niet voorkomen dat een onder zijn hoede staand dier hinderlijk is voor de omgeving wordt bestraft met en proces-verbaal. Het sanctiebedrag bedraagt 140,00 euro.

Advertentie

1 Reactie

  1. Oh nee we gaan toch niet die vreselijke flexlijnen promoten! Daarmee heb je totaal geen controle over je hond. Juist dan gebeuren ongelukken, niet alleen met bijten maar met de lijn die een andere hond kan beschadigen of het kastje wat uit je handen kan schieten! Heb meerdere incidenten meegemaakt. Ontwrichte schouderbladen of zelfs dat een hond gevild werd door dat touw! Verbied die dingen aub


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie