Skip to content

Foliumzuur bij kinderwens/ zwangerschap

Redactie
16 augustus 2016 | 15:00

Advertentie

ZwangerVoor wie zwanger wil worden is het belangrijk dagelijks 0,4-0,5mg foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt.

Foliumzuur is een vitamine (B11), die verschillende functies in het lichaam heeft. Het is werkzaam bij de productie van rode bloedlichaampjes, speelt een rol bij de stofwisseling van eiwitten en bij de celgroei. Verder heeft het een belangrijke functie bij de productie van genetisch materiaal.

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap wordt bij het ongeboren kind het centrale zenuwstelsel (de neurale buis) gevormd. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Voor de aanleg van deze organen is foliumzuur nodig. Deze neurale buis hoort zich in de eerste weken van de zwangerschap te sluiten. Gebeurt dit niet of slechts gedeeltelijk, dan wordt het centrale zenuwstelsel onvoldoende ontwikkeld. Een ‘open ruggetje’ kan het gevolg zijn. Een tekort aan foliumzuur verhoogt de kans op een ‘open ruggetje’. Daarom moet vóór de conceptie en tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap de voorraad foliumzuur op peil zijn. Direct na de bevruchting heeft het lichaam extra foliumzuur nodig. Het duurt echter een aantal weken voordat het extra foliumzuur goed is opgenomen. Daarom is het raadzaam ruim vóór de zwangerschap te beginnen met extra foliumzuur (b.v. tijdens de laatste strip van de pil) De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur per dag bedraagt 0,4 – 0,5mg.

Indien je langer dan drie maanden zwanger bent (geteld vanaf de laatste menstruatie), is extra foliumzuur niet meer nodig. De kans dat in dit stadium van de zwangerschap nog afwijkingen ontstaan aan de neurale buis is nihil. De neurale buis is na drie maanden zwangerschap volledig ontwikkeld.

Mocht u over bovenstaande vragen hebben, of juist vragen van andere aard, aarzel dan niet om binnen te lopen bij Alphega apotheek Nederweert. Wij staan u graag te woord!

Tot de volgende keer,
Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Advertentie

3 Reacties

  1. Tja, de tijden veranderen.
    Vroeger was er wat anders nodig als je kinderen wilde krijgen, ik vind dat nog steeds het beste.
    Goede en stevige seks dus, soms kwam pastoor of kapelaan je ook nog aanmoedigen.
    Ik geloof niet dat de gezinnen met dertien of meer kinderen met foliumzuur bezig zijn geweest.
    Maar ja zoals gezegd de tijden veranderen..

    • Mien M, als je het artikel goed gelezen had, wist je dat je foliumzuur niet nodig hebt om zwanger te worden, maar om de kans op een kindje met een open ruggetje te verkleinen. Vroeger was dat niet bekend, maar nu die wetenschap er is, lijkt het me niet meer dan normaal om daar gebruik van te maken.

    • Helemaal waar, ik heb het inderdaad niet helemaal gelezen aangezien ik de periode van “kinderwens” allang achter mij heb.
      Gelukkig help jij mij in de goede richting, ik was echt bang dat je van foliumzuur zwanger zou kunnen/moeten worden.
      Het zou echt zuur zijn als dat zo was.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie