Skip to content

Feestelijke ‘Boeteviering’ 60 jaar priesterschap Rogier ’t Hoen

Redactie
29 juli 2016 | 10:00

Advertentie

Rogier 't hoenHet priesterschap is een ‘eeuwigdurend’ merkteken”, laat hij weten. En omdat het nu eenmaal zo is, willen de ruim 40 jaar in Nederweert wonende aalmoezenier kapucijn Rogier ’t Hoen en zijn huisgenote Miep zijn 60-jarig priesterjubileum vieren. Niet tijdens een H. Mis, niet tijdens het Lof, niet in een processie, maar in een openbare Boeteviering op zondag 31 juli aanstaande, om 11.00, buiten bij Café De Kleine Winst in Nederweert.

Zeg maar een soort van gezellig treffen, in de openlucht. ‘Boete’ dus”, lacht Rogier (87). Samen met hem organiseert Miep, al vele jaren zijn trouwe metgezel, de boeteviering. De cafébaas van De Kleine Winst, Paul van der Sande, omarmde het idee onmiddellijk. De Boeteviering refereert aan de Boetegewoeëne Boetezitting, die er met carnaval gehouden wordt. Ook refereert het aan de kerstvieringen die Rogier ’t Hoen een aantal jaren leidde op het horecaplein in Nederweert. Openluchtvieringen waarin niet alleen het leven gevierd werd, maar waarin hij de aanwezigen ook overwegingen meegaf voor contemplatie, op de typische manier zoals men dat van deze aalmoezenier kent.

“Laot ze mer gewaere”

Toen Rogier het 55-jarig jubileum vierde, bracht hij een boek uit over zijn leven: “Het bewogen leven van een bevlogen priester.” Voor Rogier opgetekend door Bert van Maaren uit Weert. Dit boek beschrijft op amusante en soms indringende wijze de ontwikkeling van Rogier als persoon en als priester, met een duidelijke en eigenzinnige opvatting over religie, maatschappij en het leven. Dat jubileum werd destijds aangegrepen om wereldkundig te maken dat hij zou stoppen met het pastoraal werk. Sindsdien verricht hij geen pastorale activiteiten meer en verkeert hij in de luwte van de oude dag. Het priesterschap is echter een levenslang durend ambt. Wekelijkse bezoeken aan het klooster bestendigen dat. Met zijn klasgenoten van destijds viert hij in augustus zijn priesterjubileum.

Miep: “Er wordt nog wel eens gebeld met een verzoek, maar daar gaat Rogier niet meer op in. We zoeken nu meer de gezelligheid op en we genieten van elke dag.” Het bewijs daarvan is met regelmaat zichtbaar als de twee schouder aan schouder met de rug tegen de muur van hun tegenoverbuurman De Kleine Winst van een koffietje of iets versterkends nippen. Met de gezondheid van beiden gaat het goed. “En”, voegt Rogier besmuikt toe, “het vergeten gaat steeds beter.”

Of hij nog een tip heeft vanuit zijn kennis en expertise, wordt beantwoord met de relativerende opmerking: “Laot ze mer gewaere”. In bijna onvervalst Neewieerts uitgesproken door een Hagenaar. “Laat ieder maar doen wat hem of haar goed dunkt. De tijd dat ik me daar druk over maakte is voorbij.”

Voor iedereen die Rogier wil feliciteren met zijn priesterjubileum, is er de openbare Boeteviering op zondag 31 juli a.s. om 11.00 uur. De ‘collecte’ is bestemd voor het Hospice in Weert.

Door: Francis Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie