Skip to content

Antoine heeft altijd al interesse gehad in blauwe lampen en sirenes

Redactie
1 maart 2016 | 17:01

Advertentie

Antoine HekersAntoine heeft altijd al interesse gehad in blauwe lampen en sirenes. In 2008 viel er een uitnodiging op de deurmat voor een informatieavond over burgerhulpverleners. Na afloop twijfelde hij geen moment. Hij meldde zich direct aan voor een reanimatiecursus en daarna als burgerhulpverlener.

Als je iemand kan helpen, waarom zou je dat dan niet doen? Je realiseert je dat als je binnen 2 á 3 minuten kunt beginnen met reanimeren, dit de overlevingskans van het slachtoffer sterkt vergroot. Wachten op de ambulance kan voor het slachtoffer fataal zijn!”

Een zak chips of een leven redden?

Stel je voor, je zit op de bank met een zak chips. Je hoort sirenes, maar hebt geen idee wat er aan de hand is. Dus je blijft lekker zitten en onderneemt geen actie. De volgende dag hoor je dat de buurman een hartstilstand gekregen heeft en de ambulance te laat was. Wat gaat er dan door je heen als je bedenkt dat jij hier het verschil had kunnen maken?

Eerste keer beetje zenuwachtig

Vooral die eerste reanimatie-oproep vond ik heel spannend. Bij een tweede keer weet je al beter wat je kunt verwachten en ga je er vol overtuiging op af. Maar nog steeds word ik een beetje zenuwachtig als een bericht op mijn mobiel krijg: zou het een reanimatie-oproep zijn?

Net als zwemmen

Ik ben vrijwel altijd bereikbaar. Op het moment dat je een oproep krijgt, schakel ik mijn gevoel uit. Ik schiet in mijn protocol en ga ik doen wat ik geleerd heb. Aan twijfel heb je niets op dat moment, je moet direct handelen. Het is net als zwemmen. Als je ooit je diploma gehaald hebt, verleer je het niet zomaar. Als iemand je in het water duwt ga je zonder nadenken zwemmen.

Een bekende reanimeren

Ik woon in Ospel, een dorp waar veel mensen elkaar kennen. In 85% van de gevallen is het slachtoffer een bekende. Je zou denken dat het een extra drempel is, maar dat is juist niet zo. Sterker nog: hoe mooi is het als je iemand redt die je kent? Of dat je de familieleden kent en je weet dat hen veel leed bespaard blijft?

Het gekke is dat ik op het moment van reanimeren soms in eerste instantie niet eens doorheb wie ik aan het reanimeren ben. Hier kom ik dan daarna pas achter. Het gaat er ook niet om wie het is, het gaat erom dat als je niet handelt het fataal kan afgelopen voor het slachtoffer.

Antoine Hekers en Pauline

Ik wist direct dat het om Paulien ging

We hebben in Ospel al veel levens gered, dankzij snel en goed optreden van burgerhulpverleners. Maar de reanimatie van mijn buurvrouw Paulien in juli 2012 is mij nog het meest bijgebleven. Hier kan ik nog steeds spontaan geëmotioneerd van raken. Toen ik om 6.04 uur een oproep kreeg en het adres zag, wist ik gelijk dat het om mijn buurvrouw Paulien ging. Zij had al verteld dat ze aan het dokteren was.

Ik kwam als eerste aan en heb de reanimatie overgenomen van de schoonmoeder van Paulien. Al snel kwamen er andere burgerhulpverleners binnen met een AED. Met een schok van dit apparaat hebben we haar weer teruggehaald.

Elke dag begroeten

De kinderen van Paulien noemen mij een held. Zelf ben ik vooral blij dat we elkaar nog elke dag kunnen begroeten. Dat is het grootste geschenk dat ik kon krijgen. Zonder het oproepsysteem was Paulien er waarschijnlijk niet meer geweest.

Meer burgerhulpverleners en AED’s

Om te zorgen voor meer burgerhulpverleners en AED’s ben ik in eerste instantie gaan lobbyen in mijn eigen netwerk. Aan het bestuur van mijn buurtvereniging vroeg ik of ze in de jaarvergadering een oproep wilden doen voor burgerhulpverleners. Ook bij de voetbalclub waar ik in het bestuur zit, deden we een oproep aan de leden en schaften we een AED aan.”

Vervolgens heb ik bedrijven, verenigingen en particulieren benaderd en informatiebijeenkomsten georganiseerd. Met resultaat! Er meldden zich veel nieuwe burgerhulpverleners en er stroomden veel donaties binnen voor de aanschaf van AED’s. In augustus 2013 kon ik het gemeentebestuur acht AED’s aanbieden. Inmiddels hebben we ruim 30 AED’s hangen in de gemeente.”

Samen in het bestuur

Samen met Paulien zit ik in het bestuur van de Stichting Hartslag voor Nederweert. Deze stichting heeft begin 2014 de taken rondom burgerhulpverlening overgenomen van de gemeente. Wij doen nu de gehele organisatie: informatie-avonden, reanimatielessen, de plaatsing en het onderhoud van de AED’s en het contact met alle vrijwilligers.

Dat betekent niet dat we geen contact meer hebben met de gemeente. Als raadslid heb ik heel korte lijntjes met de gemeente. Zo zorg ik ervoor dat het onderwerp op de agenda blijft staan.

Hoofdrol in een film

Iedere reanimatie is als een film waarin je als burgerhulpverlener een hoofdrol speelt. Soms loopt de film goed af, een andere keer niet. Maar ook als het slachtoffer het niet overleeft zijn de nabestaanden je héél dankbaar. Jij hebt je uiterste best gedaan om hun dierbare te redden.

De burgerhulpverleners zoeken elkaar na afloop altijd op. Dat is heel fijn. Ik ben ook niet van steen en helpt om er met elkaar over te praten. Binnen onze gemeente is dat goed geregeld. Een dag na de reanimatie wordt iedereen die een oproep heeft gekregen gebeld met de vraag of er behoefte is aan nazorg. Dat is de kracht van het samen doen.

hartslagvoornederweertIedereen kan levens redden

In mijn gemeente zijn we nu met 335 burgerhulpverleners en dit aantal groeit nog steeds. Ik kan er wel uren over praten. Eigenlijk houd ik helemaal niet van publiciteit, maar ik treed met liefde op de voorgrond om andere mensen enthousiast te maken om burgerhulpverlener te worden. Zo kunnen er nog meer levens gered worden. Het is zo belangrijk!

Meer informatie of aanmelden kan via de website www.hartslagvoornederweert.nl
of www.hartstichting.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie