Skip to content

Nieuwe toekomst voor Peelboerderij

Glendi
13 januari 2015 | 11:32

Advertentie

Buitencentrum De PelenEen toekomstbestendig buitengebied, waar het prettig wonen, werken en leven is; dat is het doel van het programma Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen! Deze ambitie wordt onder meer gerealiseerd via zogeheten ‘proeftuinen’, praktijkcasussen die de dynamiek van het buitengebied verder moeten versterken. Het opwaarderen en in (her)gebruik nemen van de voormalige Peelboerderij, onderdeel van Buitencentrum De Pelen in Ospel, is één van deze proeftuinen.

Buitencentrum De Pelen

Buitencentrum De Pelen ligt aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. Het centrum vormt het start- en eindpunt van wandel- en fietsroutes. Daarnaast vinden er diverse activiteiten plaats rond het thema ‘natuur’. “Door bezuinigingen is er sinds een paar jaar minder geld voor ons centrum”, vertelt Manager Marijke Vaes-Schroën.

In 2011 is daarom besloten dat het centrum financieel zoveel mogelijk op eigen benen moet staan met de ambitie om kostendekkend te draaien. Daarop is een nieuwe koers ingezet. “We zijn onder andere een marktconforme prijs gaan vragen voor bepaalde activiteiten en we hebben onze winkel uitgebreid. Om meer mensen naar de natuur te trekken, organiseren we in het amfitheater muziekvoorstellingen. Er treden vooral lokale artiesten op, dit versterkt onze binding met de omgeving”, aldus Vaes.

Het creëren van verbindingen is een belangrijk doel van De Pelen. Het centrum wil haar rol en het belang voor de regio onder de aandacht brengen van inwoners, ondernemers en andere partijen. Het programma Buitengebied in Balans bood kans om het centrum meer in de kijker te plaatsen, onder meer via de Raad van Inspiratie. De raad spart met partijen in het buitengebied waaronder agrarische ondernemers, inwoners en natuurorganisaties. Het afgelopen jaar ging De Pelen ook samenwerkingsverbanden aan met diverse ondernemers waaronder restaurant De Dorpsherberg in Ospel en met het Regionaal Instituut voor Cultuur en Kunst in Weert.

Naar de toekomst toe wil De Pelen haar activiteiten uitbreiden met mogelijkheden voor grotere groepen. De huidige accommodatie biedt hiervoor geen ruimte. “De Peelboerderij – het voormalige bezoekerscentrum, dat vooraan in De Groote Peel ligt – zou hiervoor ideaal zijn”, geeft Vaes aan. “Dit gebouw is van alle faciliteiten voorzien en ligt leeg, maar kost ons jaarlijks wel een flink bedrag aan vaste lasten. We zouden hier graag een nieuwe invulling aan geven. Bijvoorbeeld door de ruimte te verhuren aan grote groepen, activiteiten voor kinderen te organiseren en zodoende in te spelen op trends en ontwikkelingen.”

Momenteel wordt gewerkt een een businessplan voor de ‘Peelboerderij 2.0’. Als dit gereed is, wordt gezocht naar financiële middelen en kunnen vergunningen worden aangevraagd. “De hulp en ondersteuning van Buitengebied in Balans geven absoluut extra vertrouwen in een mooie, nieuwe toekomst voor de Peelboerderij.”

Foto: ©Marijke Vaes-Schroën

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie