Skip to content

Buurtzorg nu ook in Nederweert

Redactie
3 februari 2014 | 14:41

Advertentie

Zorgaanbod_Beeld

Binnen de gemeente Nederweert is onlangs Buurtzorg Nederweert gestart, een nieuwe thuiszorgorganisatie binnen de gemeente die bewust kiest voor een andere opzet van thuisverpleging.

Buurtzorg  Nederweert

Buurtzorg is inmiddels een bekend begrip geworden in Nederland en kent inmiddels ruim 700 kleine, zelfsturende teams in Nederland. Vanaf nu kunnen alle inwoners binnen de gemeente (Nederweert, Ospel, Ospeldijk, Nederweert-Eind, Leveroy) een beroep doen op hun team.

Na soms jarenlange ervaring bij grote thuiszorginstellingen wilden steeds meer wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden iets anders. Geen steeds groter wordende organisaties met steeds meer management, bureaucratie met al z’n papierenwerk en telkens reorganiseren om de kosten te drukken. Verpleegkundigen werden in toenemende mate als te duur ervaren omdat ook het CIZ steeds vaker op een lager niveau indiceert. Niet zelden werd (en wordt) het mes gezet in teams waarbij toch meer ‘productie’ gedraaid moest worden. Liefst met goedkopere krachten en meerdere oproepkrachten. Voor grotere instellingen goedkoper, maar voor de cliënt betekent dit vaak dat hij of zij veel verschillende gezichten over de vloer krijgt.

kleinschalige zorg waarbij de cliënt centraal staat

Buurtzorg Nederland wil dit niet en kiest bewust voor kleinschalige zorg waarbij de cliënt centraal staat. Buurtzorg kent alleen kleine zelfsturende teams met wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden die professioneel kunnen handelen. Dit alternatief in thuiszorg is in 2006 bedacht en opgericht door Jos de Blok.

Buurtzorg Nederweert streeft ernaar om met maximaal 3 zorgverleners bij een cliënt te komen, in uitzonderlijke situaties hooguit 5. Allemaal hoog opgeleid zodat zij alle specialistische zorg kunnen uitvoeren. Tijdens elk zorgmoment komt slechts één verpleegkundige of verzorgende bij de cliënt die alle zorg doet, van eenvoudig tot zeer complex, maar ook tijd heeft voor een praatje. Op deze manier ontstaat betrokkenheid en wordt er een persoonlijke band opgebouwd met de hulpvrager. Net als ‘de wijkzuster’ van vroeger die daar de tijd voor nam!

Wanneer er een hulpvraag is, liggen er vaak meer problemen dan alleen die specifieke vraag. De hulpvraag van een cliënt geeft, belast vaak de partner of diens kinderen en heeft zo ook impact op het functioneren van hen. Daar moet je oog voor hebben en de tijd voor nemen als ‘vaste’ hulpverlener.

In principe start een team als een eigen onderneming onder de vlag van Buurtzorg Nederland. Dit team begint klein en naarmate er meer hulpvragers zijn kunnen meer enthousiaste collega’s worden aangenomen. Tot maximaal 12 per team om diezelfde kleinschaligheid te behouden. Ze dragen zelf veel verantwoordelijkheid en regelen alles zelf, zonder teamleiders, afdelingshoofden, managers of andere overhead. Die kostenbesparing stoppen ze liever in directe zorg. Daarbij bestaan er korte lijnen tussen team en cliënt, maar ook huisartsen, apothekers en andere zorgverleners worden rechtstreeks aangesproken. Daar is iedereen mee geholpen!

Buurtzorg Nederweert
St Antoniusplein 21-22
06 – 12 63 82 17 (24/7)

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie