Skip to content

Brandweer komt vaak te laat in onze regio

Redactie
25 juni 2012 | 22:38

Advertentie

RTL nieuws is in handen gekomen van het lang verwacht onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Binnen de Veiligheidsregio’s is een uitgebreid onderzoek gedaan naar de reactietijd van de brandweer. Uit het onderzoek blijkt dat de brandweer niet aan de landelijke regels voldoet. Volgens de Inspectie duurt het te lang voordat de meldkamer een noodsituatie doorgeeft aan de brandweer maar duurt het ook te lang voordat de brandweer uitrukt. Voor beroepsbrandweer geldt een tijd van 1 minuut en voor vrijwilligers geldt een uitruktijd van 3 minuten. Dit loopt in sommige gevallen op tot 2 minuten voor de beroeps en soms tot wel 5 minuten voor de vrijwilligers.

Limburg Noord haalt een percentage van onder de 45 procent. Dit betekend dat in 55% van de meldingen de brandweer te laat komt. Volgens de richtlijnen die de overheid mee geeft aan de Veiligheidsregio’s moeten de korpen in 80% van de uitrukken de wettelijk norm van 10 minuten halen. In Limburg Noord wordt dit dus vaak niet gehaald. Om toch te voldoen aan de wettelijke eisen houdt de regio Limburg Noord hiervoor nu 15 minuten aan. Dit mag in uitzonderlijke gevallen maar niet generiek. Nu het rapport duidelijk maakt waar het niet goed gaat bij de brandweerzorg zal er een flinke discussie plaatsvinden.

Alles lijkt te maken te hebben met bezuiniging die ook de totale brandweerzorg in Nederland treffen. In de regio Limburg Noord moet ook bezuinigd worden waarbij gekeken wordt of er posten gesloten moeten worden. Dit staat haaks op de cijfers uit het rapport maar zoals Minister Opstelten al aangeeft: “meer geld voor meer brandweer is er niet”

Morgen verschijnt er in de Limburger een uitgebreid artikel over de brandweer en specifiek over de brandweer regio Limburg Noord waar de brandweer van Nederweert onder valt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie