Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vlechtersdag in Eynderhoof

29/06/2014 - 13:00 tot 17:00

€5,00

Een groep van 40 mensen is deze dag bezig met het ambacht mandenvlechten. Van ver uit de omgeving komen zij naar Eynderhoof om het ambacht te leren. Een van de doelstellingen van de samenkomst is om de technieken die men vroeger gebruikte uit te wisselen en over te dragen aan de volgende generatie zodat ze kunnen blijven bestaan.

Meerdere vlechttechnieken worden getoond zoals het maken van een wasmand, het vlechten van decoratieve manden en het fijnscheenwerk. Het bijzondere van een wasmand is dat deze gemaakt wordt van witte teen. De binnenkant wordt fijn afgewerkt zodat de was er niet in blijft haken. Bij fijnscheenwerk wordt ook gebruik gemaakt van wilgenteen. Men maakte er vroeger kleine voorwerpen van bestemd voor de banketbakker of de suikerwarenfabrikant. Speciaal voor de vlechtersdag wordt een partij wilgenteen gekookt. In het verleden werd de teen in een grote bak 10 uur gekookt. Dit jaar wordt gebruik gemaakt van de nieuwe oven die aangesloten is op de schoorsteen van de stroopfabriek. Ook kun je zien hoe gekookte wilgen worden geschild.

Kinderen worden deze dag actief bij het vlechten betrokken. Zij kunnen een vliegenmepper, visje of klein mandje maken om mee naar huis te nemen. Mandenvlechters zijn aanwezig om aanwijzingen te geven en je te helpen.

Gegevens

Datum:
29/06/2014
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€5,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Site:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof
Milderspaat 1
Nederweert-Eind, Limburg 6034 PL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon:
0495-626507