Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Thema van Vlas tot Linnen

22/07/2018 - 13:00 tot 17:00

€6,00

Bijna niemand kent het nog: Vlas, de grondstof voor tal van producten, maar in het bijzonder voor linnen. De vlasbouw concentreert zich in Nederland vooral Twente, Noord Brabant en Zeeuws Vlaanderen. Het gewas bloeit maar kort. Elk bloemetje bloeit maar één dag en dat levert in juni prachtige blauwe velden op. Het product wordt verwerkt in auto’s en tennisrackets, maar je kunt er ook je dak mee isoleren. Vlas is – als basis voor linnen – heel belangrijk geweest voor de textielindustrie. In het Limburgs openluchtmuseum weten ze nog hoe je vlas kunt bewerken en deze kennis en kunde wordt, zoals dat met meerdere ambachten en gebruiken gaat, regelmatig gedemonstreerd door de ambachtslieden. Het museum is daarmee uniek in zijn soort.

Op zondag 22 juli organiseert de textielgroep van Eynderhoof het thema “van Vlas tot Linnen”. De textielgroep demonstreert welke bewerkingen vlas allemaal moet ondergaan voordat er garen van gesponnen kan worden. Het garen dat uiteindelijk tot linnen wordt geweven. Een mooi en verfijnd proces waar de dames vol verve over kunnen vertellen.

Ook voor de kinderen is weer van alles te doen en te beleven. Ze mogen onder begeleiding hun eigen weefwerkje maken. Dat vraagt natuurlijk wat geduld en extra aandacht. En als dat er niet is is er voor de jeugd nog voldoende te zien en te beleven. Want veel van de ambachten zijn op deze zondag weer in bedrijf en tal van vrijwilligers nemen de bezoekers graag mee in de ervaring van hun eigen ambacht. Tel daarbij op de sfeer, de heerlijk vers gezette koffie, de vlaai en koeken uit eigen bakhuis en de diverse gerede producten uit de kiosk en de middag is weer geslaagd.

En voor wie van een speciaal biertje houdt kan het drinken op een van de mooie terrassen op het museum terrein, maar ook een demonstratie bijwonen van de eigen bierbrouwers die in de stroopmakerij nog op ouderwetse wijze een mooi en smaakvol biertje brouwen.

De muziek wordt vandaag verzorgd door accordeonist Jan Braakhuis
Het museum is op 22 juli open van 13.00 tot 17.00.
De museumjaarkaart is geldig.
Voor meer informatie over het museum en de activiteiten in de zomermaanden kijk op de website
www.eynderhoof.nl

Gegevens

Datum:
22/07/2018
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Website:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Website:
www.eynderhoof.nl