Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Smeden- en motorendag in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

23/09/2018 - 13:00 tot 17:00

€6,00

Zonder smid kon vroeger geen enkele boer of werkman zijn brood verdienen. Werktuigen moesten onderhouden worden, reparaties vaak met weinig middelen maar veel slimme toepassingen doorgevoerd. Vandaar ook de uitdrukking “plannen smeden”; niet voor niets zo gekozen. Een ambacht dat de industrialisatie op gang heeft gebracht maar zich daardoor langzaam maar zeker zelf heeft weggecijferd. Alleen in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof is een grote groep slimme en sterke mannen verenigd in het smedenambacht en worden nog tal van prachtige creaties en slimme toepassingen op de oude manier zelf gesmeed. Ze staan centraal op zondag 23 september in het leukste en gezelligste openluchtmuseum.

Met veel enthousiasme, geduld en inspiratie nemen de smeden de bezoekers mee in de wondere wereld van het smeden. Op deze zondag in het bijzonder is de kans om kennis te maken met de eeuwenoude kunst van het smeden. U krijgt uitleg over materialen en gereedschappen en de smeden gaan het ijzer pas echt smeden als het heet is. De smeden geven hun kennis graag door aan geïnteresseerden door tekst en uitleg te geven bij de demonstraties en vooral ook iets van hun kennis en kunde toe te passen.

Deze dag wordt een groot spektakel van motoren die heel bijzondere machines aandrijven. Ook de gerestaureerde drie cilinder Bronsmotor loopt de hele dag. Bijzonder is ook de Amerikaanse tractor uit 1949 die volledig gerestaureerd is door de smeden van Eynderhoof. Verder is er een grote verzameling stationaire watergekoelde motoren te zien, zoals o.a. de Lister en Jenbach.
Het smedengilde “St. Eloy” demonstreert live alle smeedtechnieken en maken het in beeld en ook geluid heel speciaal. De muziek van het slaan op aambeelden brengt de sfeer van weleer. Het is een sterk staaltje wat de smeden presenteren en dat is allemaal te zien op deze bijzonder middag in Eynderhoof.

Verder zijn deze middag natuurlijk ook andere oude ambachten in bedrijf en kan er op een van de mooie terrassen rondom de herberg genoten worden van koffie met vlaai of andere versnapering.
De muziek is vandaag van Mans Zat.

Het Limburgs openluchtmuseum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoek voor entreeprijzen (museumjaarkaart en gezinskaart) en meer informatie over de mogelijkheden van het museum www.eynderhoof.nl

Gegevens

Datum:
23/09/2018
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495 626507
E-mail:
museum@eynderhoof.nl
Website:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Website:
www.eynderhoof.nl