Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Schaapscheerders dag en wolverwerking

10/06/2018 - 13:00 tot 17:00

€6,00

Op zondag 10 juni wordt rond Eynderhoof de jaarlijkse schaapscheerders-dag gehouden. Het thema van deze dag spreekt wellicht voor zich, maar waar zie je nog hoe schapen hun vacht op een eerlijke manier verliezen en de wol wordt verwerkt tot de mooiste en meeste praktische zaken. Alles handwerk, door deskundige vrijwilligers met een heel groot hart voor deze dieren.

Nederland telt iets minder dan 1 miljoen schapen en elk schaap levert gemiddeld 3,5 kilo aan wol op. Als je dat bij elkaar telt kom je beslist aan heel wat mooie jassen, dekens, broeken en andere producten van een eerlijke en duurzame kwaliteit. In het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof laat men nog zien hoe je schapen de jas uittrekt en daarvoor is deze speciale zondag georganiseerd.
Er worden die dag schapen geschoren en vrijwilligers van de Linnenkamer van Eynderhoof zullen uitleg geven over het hele proces van het verwerken van de ruwe wol tot uiteindelijk een bruikbaar en draagbaar product. De wol zal gekaard, gesponnen, getwijnd, gebreid en geweven worden. Men kan zien hoe het vilten van wol gebeurt en wat er daarna van gemaakt kan worden. Dat is in ieder geval al heel bijzonder

Ook voor de jongste bezoekers is er een speciaal programma samengesteld. Bij Eynderhoof laat men de kinderen niet alleen zien en horen, het is ook vooral voelen, ruiken en ervaren. Zo kunnen ze zien hoe de schapen geschoren worden, de wol voelen, hoe een spinnenwiel werkt en ze kunnen en mogen zelfs proberen een draad te spinnen. De wol kan vervilt worden om daar iets leuks van te maken. Het belooft wederom een interessante en actieve dag te worden want er is veel te beleven, te genieten en te doen. Er is een platte grond beschikbaar aan de kiosk, en voor een drankje en/of een lekker stuk vlaai kan men altijd terecht in De herberg “ Liberte Gon “.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf en dat betekent dat er overal van alles te zien en te beleven is in dit unieke openluchtmuseum in Limburg, Eynderhoof. Er worden demonstraties gegeven door de vlechters en houtbewerkers.
De muziek wordt verzorgd door Bloaskracht 11
Het museum is op 10 juni open van 13.00 tot 17.00 uur
Meer informatie is te vinden op www.eynderhoof.nl

Gegevens

Datum:
10/06/2018
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Website:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Website:
www.eynderhoof.nl