Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Natuurwerkdag Limburg

02/11/2013 - 08:00 tot 17:00

Deelnemers aan de Natuurwerkdag in Limburg, de nationale opknapbeurt van het landschap aanstaande zaterdag kunnen zich nog altijd aanmelden. Afgelopen jaar staken meer dan 1200 mensen hun handen uit de mouwen in de natuur en buitengebieden. Dit jaar telt Limburg 42 plekken waar mensen zich via herstelwerk zich kunnen uitleven. Zinvol werk. Niet alleen voor de natuur zo ontdekken steeds meer mensen. Maar ook goed voor lijf en leden. Bovendien een prettige manier om nieuwe contacten, kennis en vaardigheden op te doen.
In nagenoeg alle Limburgse gemeenten worden mensen – van jong tot oud – welkom geheten bij het opschonen van poelen en natuurterreinen, knotten van bomen, open maken van boerenturfgaten en heideterreinen of snoeien van fruitbomen. Dat kan alleen, met vrienden, de sport- of jeugdvereniging. Overal worden deelnemers gastvrij ontvangen.

Werken in de frisse buitenlucht. Goed voor de natuur en je gezondheid. Dat spreekt steeds meer mensen aan. Inspirerend werk: niet alleen goed voor lijf en leden, maar ook gezellig en leerzaam. Bovendien knapt de natuur er zienderogen van op. We zien ook steeds meer jeugdorganisaties, maar ook gezinnen die ontdekken dat dit soort natuurwerkdagen heel betekenisvol kunnen zijn voor kinderen. Verleden jaar telden we in Limburg meer dan 1200 deelnemers. Inmiddels hebben zich al 1000 mensen aangemeld. In totaal is er werk voor een kleine 2000 deelnemers.

Ons cultuurlandschap kan niet zonder betrokken mensen. Mensen hebben het landschap gemaakt tot wat het is. In de toekomst zal dit niet anders zijn. Tijdens de natuurwerkdag ontdekken veel mensen hoe veel plezier ze kunnen beleven aan het herstel van het groen in houtwallen, boomgaarden, kikkerpoelen, knotbomen of heideterreinen. Constructief werk waardoor het landschap lees- en beleefbaar blijft. Bovendien ontdekt de jeugd gaandeweg dat ze ook wortels hebben in het landschap. Er kan naar hartenlust worden gezaagd, gemaaid of gebaggerd. Tel daarbij op dat deelnemers stuk voor stuk te gast zijn op topplekken, waar heel veel te ontdekken valt. De ervaring leert dat ze zo’n werkdag in de natuur niet licht zullen vergeten.

Verspreid over Limburg gaat het om 42plekken waar gewerkt kan worden. De mensen kunnen aan de slag in moerassen, op de hei, boomgaarden en houtwallen. Het werk geschiedt met handgereedschap. Iedere deelnemer ontvangt goede uitleg over het gebied, veilig gebruik van gereedschap, maar ze krijgen vaak ook een enthousiaste toelichting over de geschiedenis van de plek en de planten en dierenwereld. Jong en oud zijn snel overtuigd van nut en noodzaak van het opknapwerk. Elke locatie heeft zo zijn eigen charme.

Midden Limburg
In deze regio is men welkom op tien plaatsen. In Roggel in het afwisselende Leudal worden wilgen geknot. Hier is dat een klus die ook met kinderen uitgevoerd kan worden. In Roermond spant men zich bij de Driestruik in voor de knoflookpad, maar er zijn mensen ook welkom bij de poelen op de Melickerheide. Op de Beegderheide is nog plaats voor mensen die mee willen helpen met het afzetten van hakhout. In Roerdalen is een internationale werkdag aan het Melickerven op de Meinweg. De succesvolle inzet voor de boomkikker in De Doort in Echt/Susteren wordt graag gedeeld met nieuwkomers. Die kunnen aan de slag in een houtsingel. De hoogstambrigade Susteren werkt komend jaar aan de Schrevenhof verder aan een ‘snelweg met rustplekken voor vlinders’. In Weert krijgt men een gastvrij onthaal in de Tungelderwallen waar de scouting met vele anderen met zichtbaar resultaat werkt aan het lees en beleefbaar houden van het stuifzandgebied. De scouting st. Job van Leuken gaat dit jaar zelfstandig aan het werk in en rond een poel in de Roeventerpeel, ook in Weert.

Op www.natuurwerkdag.nl is te zien waar bij u in de buurt een activiteit plaatsvindt en kunt u zich aanmelden. De Natuurwerkdag wordt door alle Limburgse natuurorganisaties ondersteund. IKL-Limburg coördineert de Natuurwerkdag in Limburg.

Gegevens

Datum:
02/11/2013
Tijd:
08:00 tot 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Organisator

IKL Limburg
Telefoon:
0475-386430
E-mail:
info@ikl-limburg.nl
Site:
http://www.ikl-limburg.nl/