Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing antwoorden op de voedsel-, energie- en klimaatcrisis

11/03/2014 - 19:30 tot 22:00

Nog t/m 22 april is de foto-expositie Voedsel Hier en Daar van te zien in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 te Weert. Oorspronkelijk is deze gemaakt in opdracht van Helden Mondiaal en bevat vele Limburgse foto’s. Op 11 maart zal Guus Geurts de samensteller en fotograaf hiervan een lezing geven op dezelfde locatie, aanvang 19.30 uur.

Guus Geurts (geboren als boerenzoon in Veulen bij Venray, nu Amsterdam) is beleidsgericht milieukundige, namens XminY actief bij Platform Aarde Boer Consument, en auteur van het boek ‘Wereldvoedsel – Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening’. Dit boek is evenals de foto-expositie gebaseerd op een vergelijking tussen de landbouw in Nederland en deze in ontwikkelingslanden.  In de lezing zal hij een analyse van een aantal crises die met de landbouw samenhangen en het achterliggende landbouw- en handelsbeleid, presenteert mogelijke alternatieven en de voordelen daarvan. De benodigde beleidsmaatregelen moeten er vooral voor zorgen dat de voorwaarden geschapen worden zodat duurzame bedrijven niet langer te maken hebben oneerlijke concurrentie en onstabiele- en te lage prijzen. Ook behandelt hij strategieën om deze alternatieven te bereiken, en belemmeringen en kansen hierbij.

In onze globaliserende wereld is de landbouw in Nederland niet meer los te zien van de  voedselzekerheid en de bestaanszekerheid van boeren elders in de wereld. De verschillen in landbouw en voedselproductie tussen onze westerse wereld en de ontwikkelingslanden zijn groot; de samenhang nog groter. Geurts zal erop wijzen dat het voortbestaan van familiebedrijven in de landbouw in Nederland, Europa en het mondiale Zuiden, de bescherming van het recht op voedsel, natuur en milieu en voorkomen van klimaatverandering, alles te maken hebben met de politieke keuze voor concurrentie op de wereldmarkt binnen de WTO en andere vrijhandelsverdragen. Als alternatief pleit hij voor meer marktregulering binnen de landbouw, meer Europese zelfvoorziening van voedsel en energie, en om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te beperken. En zo de zaken goedschiks aan te pakken nu het nog kan.

Toegang tot de lezing is gratis!

Gegevens

Datum:
11/03/2014
Tijd:
19:30 tot 22:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
Weert, Limburg 6006 SN Netherlands
+ Google Maps
Telefoon:
0495-524893