Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Interactieve Filosofievoorstelling bij Bibliocenter Weert: Sophie on Stage

24/04 - 19:30 tot 21:00

€7,50

‘Mens word je door relaties met anderen’ volgens Sophie Olúwolé.

Bibliocenter Weert

Filmmaker Juul van der Laan & filosoof Renate Schepen verweven film en filosofie aan de hand van het gedachtegoed van de Afrikaanse grote denker Sophie Bósèdé Olúwolé. In het kader van de Maand van de Filosofie delen zij inzichten van Sophie Olúwolé door middel van een interactieve voostelling bij Bibliocenter Weert op 24 april om 19.30 uur.

Sophie Bósèdé Olúwolé
Sophie Bósèdé Olúwolé was de eerste Nigeriaanse vrouwelijke hoogleraar in de filosofie. Ze was antikoloniaal denker en werkte in het vakgebied feministische filosofie. Ze was een beoefenaar van de Yorùbá-filosofie, een manier van denken die voortkomt uit de etnische groep in Nigeria.

Bij filmmaker Juul van der Laan en filosoof Renate Schepen liet de eerste ontmoeting met de Nigeriaans filosofe Sophie Olúwolé (1935 -2018) een onuitwisbare indruk achter. De inzichten uit de Nigeriaanse Yoruba filosofie van binaire complementariteit zijn relevant in de huidige tijd die gekenmerkt wordt door oppositionele meningen. Het schept ruimte om alternatieve benaderingswijzen te onderzoeken, zoals andere vormen van politiek bestuur en gendergelijkwaardigheid.

In deze voorstelling passen ze het complementair denken actief toe door film en filosofie te verweven, waardoor Sophie Olúwolé (Engelstalig) zelf het gesprek voedt.

Renate Schepen & Juul van der Laan
Renate Schepen is intercultureel filosoof (PhD Universiteit van Wenen). Bij uitgeverij Ten Have gaf ze de Nederlandse versie van Socrates en Orunmila uit van Sophie Olúwolé.
Juul van der Laan (Thorn, Philips van Horne SG) maakt onafhankelijk films en voelt zich thuis binnen de overlappende domeinen van de wetenschap, filosofie en kunst op interculturele schaal. Ze heeft een achtergrond in de scheikunde en studeerde film in Londen.

Praktische informatie
De avond vindt plaats bij Bibliocenter Weert en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via de website van Bibliocenter www.bibliocenter.nl/filosofie.

Gegevens

Datum:
24/04
Tijd:
19:30 tot 21:00
Kosten:
€7,50
Site:
http://www.bibliocenter.nl/filosofie

Organisator

Bibliocenter
Telefoon:
0882432014
E-mail:
info@bibliocenter.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

bibliocenter Weert
Wilhelminasingel 250
Weert, 6001 GV
+ Google Maps
Telefoon:
088-2432000
Bekijk de site van Locatie
Zet Notificaties aan OK Nee dankje