Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

grensspektakel bocholtergraven

30/09/2018 - 13:00 tot 17:00

Gratis

Voorbereidingen Grensspektakel 30 september in volle gang

Op zondagmiddag 30 september vind er op de grensovergang nabij het Vosseven een Historisch Grensspektakel plaats. Ter plekke word 6 eeuwen lokale geschiedenis nagespeeld: Van ruziënde herders en turfstekers, de ontvoering van de abdis-vorstin van Thorn, Philips van Horne die nietsvermoedend naar Brussel afreist, plunderende soldaten uit de Tachtigjarige oorlog, tot Franse troepen die de kermisvlaaien aan de bajonetten staken tijdens Rooj kermis, … Ze worden allemaal terug tot leven gebracht in deze unieke opvoering.
De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang: De 14e -eeuwse uitgestrekte landweer is in het landschap gemarkeerd; middeleeuwse kostuums zijn uitgezocht; er is geoefend met paard en wagen.

De voorstelling start zondag om 15:00
Het huidige open landschap tussen Bocholt, Stramproy en Weert was een eeuwenlang een uitgestrekt moerasgebied. Er was slechts één droge doorgang mogelijk, tevens de zuidelijke weg naar Weert. Die werd dwars gebarricadeerd door een reeks van opeenvolgende grachten en aarden wallen. Het hele complex -de Bocholtergraven genoemd- was zo’n 200 meter breed en 500 meter lang. De grens werd er van de 14e tot de 18e eeuw streng mee gecontroleerd.
Vanaf 13:00 zijn er:

Kinder- en jongerenworkshops, demonstraties en begeleide wandelingen, Mini-opgravingen met echte archeologen, bodemprofiel maken in bokaal, cropmarks zaaien met tuinkers, grenswachters-tegen-soldaten-spel, op zoek met de metaaldetector, luchtbeelden met de drone, rondleidingen langs het archeologisch onderzoek, natuurwandelingen.
Als echte archeologen gaan we met de schop in de hand op zoek naar de Bocholtergraven! Ben je 2 of 99 jaar? Er valt altijd iets te beleven!
Samen op zoek naar 500 meter middeleeuwse grensverdediging.

Gegevens

Datum:
30/09/2018
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.kempenbroek.eu/nl/bocholter-graven

Organisator

Grenspark Kempen Broek
E-mail:
info@rlkm.be
Website:
http://www.rlkm.be/nl/kempen-broek/

Locatie

napoleonsweg grensovergang achter Vosseven Stramproy
Lochtstraat 28
stramproy, 6039 RV
+ Google Maps