Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eynderhoof: fijnscheendag en archeologie.

13/05/2018 - 13:00 tot 17:00

€6,00

Een op het eerste oog wellicht vreemde combinatie: mandenvlechten en archeologie. Maar als je er wat dieper op doorgraaft kun je enige gelijkenis in aanpak en beleving ontdekken. Beiden hebben iets met aarde en mooie objecten en voor beiden heb je in ieder geval heel veel geduld en vooral liefde voor het vak nodig. In het openluchtmuseum Eynderhoof kan de bezoeker op deze zondagmiddag met eigen ogen de gelijkenis gaan bewonderen tijdens de themamiddag die door de vrijwilligers is georganiseerd.

Fijnscheenwerk is een zeer fijne vlechttechniek die gebruikt wordt bij het mandenvlechten.
Het materiaal voor fijnscheenwerk bestaat uit lange witte wilgentenen van circa 2,50m die in drieën of vieren gekloven worden met behulp van een speciaal kloofhoutje. De lange wilgen strips worden dan met de hand op een speciale schaafbank op de millimeter precies op dikte en breedte geschaafd. Hierna worden de bastresten weggepoetst. Elk fijnscheenwerk object wordt om een houten mal gevlochten, zoals schoenen om een leest. Het maken van een fijnscheenwerk object is zeer tijdrovend, het maken van een gevlochten schaal kost 40 uur of meer. Maar het resultaat is een op het eerste gezicht uiterst kwetsbaar ogend vlechtwerk wat bij aanraking toch verrassend stevig blijkt te zijn. Deze bijzondere techniek is bijna uitgestorven omdat vrijwel niemand ze meer beoefend.
De vlechters van Eynderhoof beheersen deze techniek en laten de bezoekers graag kennismaken met deze bijzondere ambachtelijke manier van vlechten.

Naast de fijngevoeligheid van de vlechters hebben ook de archeologen van het openluchtmuseum veel oog voor detail. De archeologie afdeling van het museum is deze middag voor het publiek geopend. In de kelder is de permanente expositie met de naam “Van Stenen mes toe Bronzen bijl” te zien, met hele bijzondere en unieke archeologische vondsten uit Nederweert en omgeving. Natuurlijk hoort daar ook tekst en uitleg bij om de mooie voorwerpen in de verbeelding te verplaatsen naar de gebruiken uit hele vroegere tijden.

Natuurlijk daarnaast vele andere ambachtslieden weer klaar voor tekst en uitleg over hun vak en de mooie dingen die op Eynderhoof gemaakt worden. Er is weer van alles te ontdekken, te beleven en te bewonderen. In de herberg kan iedereen op zijn gemak genieten van koffie met vlaai. De muziek wordt ingevuld een mondharmonicagroep.

Het museum is op 13 mei open van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.eynderhoof.nl

Op ontdekkingsreis met paard en wagen
Woensdag 16 mei Kindermiddag met huifkartocht

Kinderen kunnen, samen met hun ouders, deze middag een gratis ritje maken met de huifkar. Bij goed weer wordt olv kindergidsen een bezoek gebracht aan het nabij gelegen natuurgebiedje “het ROWVEN”, nabij de VISDIJK. Hier kunnen de kinderen een klein half uurtje vertoeven en onder professionele begeleiding informatie opdoen over bijen en schapen.

Aansluitend gaat het spel op Eynderhoof verder door en wordt het een hele aparte speelmiddag met tal van oude volksspelen zoals ze vroeger op straat werden gespeeld. Denk daarbij aan kegelen, touw springen, zaklopen, touwtrekken, koffie malen en ravotten. Als je de spelregels niet kent dan worden ze op een hele speelse wijze uitgelegd.

Meer informatie over deze en andere kinder-doeactiviteiten op Eynderhoof? Bezoek onze website www.eynderhoof.nl of neem een brochure mee uit de kiosk van het museum.

Gegevens

Datum:
13/05/2018
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Site:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Site:
www.eynderhoof.nl