Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Eynderhoof: De Peel in de vuurlinie.

Eynderhoof: De Peel in de vuurlinie.

01/10/2016 - 10:00 tot 17:00

€5,50

Eynderhoof gaat terug in de tijd en wel naar de herfst van 1944.
Tijdens de bezettingsjaren probeerden de mensen in de Peel er het beste van te maken. Het leven ging immers gewoon door, ook al was de Duitse bezetter alom aanwezig. Dat veranderde echter toen in oktober 1944 de strijd om de Peel in alle hevigheid losbarstte. In geklemd tussen de geallieerde en Duitse legers moesten de mensen met have en goed vluchten voor het oorlogsgeweld. Als dat tenminste nog kon. Niet zelden raakten burgers beklemd tussen de oorlogvoerende partijen. Ze zaten soms letterlijk in de vuurlinie.
Eynderhoof,, een dorpje in de Peel, is gedeeltelijk nog bezet gebied. Ondanks de moeilijke omstandig heden proberen de plaatselijke ambachtslieden hun vak zo goed mogelijk uit te oefenen. Tot het moment dat de gevechten losbarsten.
Rondom de stroopmakerij heeft de Duitse bezetter zich ingegraven en maakt er nog de dienst uit. Langzaam maar zeker rukken de geallieerden op…
Kom kijken hoe ongeveer 130 acteurs in historische kledij en met authentiek materiaal uit de tweede wereldoorlog de bezettingsjaren en de bevrijding van een dorp uit de Peel nabootsen. U bent getuige van de angstige momenten waarbij de mensen hun huizen en bezittingen moeten achterlaten om te vluchten voor het oorlogsgeweld als de strijd tussen de beide legers oplaait. In sommige gevallen pakken de mensen van het verzet hun wapens op om deel te nemen aan de strijd.
De gevechten zullen twee keer plaats vinden. Elke dag, zaterdag1 en zondag 2 okt., om 14.30 uur. achter bij de stroopmakerij waar de Duitsers zich ingegraven hebben.
Naast deze levende geschiedenis is er in het museum nog een speciale ruimte ingericht met voorwerpen uit de omgeving van Ospel en Nederweert die herinneren aan deze donkere periode.
Op zondag 2 oktober om 11.00 uur verzorgt Gerard Geboers uit Asten een zeer interessante lezing over de gevolgen van de strijd voor de mensen in de Peel
Kom daarom op 1 en 2 oktober naar Eynderhoof en beleef een historisch weekend.
Toegangsprijs museum: volwassenen € 5,50, kinderen € 2,50.

Gegevens

Datum:
01/10/2016
Tijd:
10:00 tot 17:00
Serie:
Kosten:
€5,50
Evenement Categorie:

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL
Telefoon:
0495 626507
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495 626507
E-mail:
museum@eynderhoof.nl
Bekijk de site van Organisator
Zet Notificaties aan OK Nee dankje