Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie en boek presentatie Vrouwelijk Schoon Jan Tullemans

10/11/2018 - 11:00 tot 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 11:00, repeating until 11/11/2018

Op 10 en 11 november vindt in ‘Huize Tullemans’ aan de Emmasingel te Weert de expositie Jan Tullemans Vrouwelijk Schoon plaats. Aanleiding voor deze expositie is het verschijnen van het boek Vrouwelijk Schoon deel 2, Modeltekenen. Het boek en de expositie is samengesteld door Ton Wijnhoven, architect, die goed bevriend was met Jan en jaren samen met hem model tekende. Eerdere boeken samengesteld door Ton Wijnhoven waren Vrouwelijk Schoon uit 2010 en het boek ‘modeltekengroep Jan Tullemans’ uit 2011.

Het nieuwe boek Vrouwelijk schoon deel 2 bestaat uit 180 pagina’s en is onderverdeeld in 10 hoofdstukken, gerangschikt naar de verschillende tekentechnieken. Het grootste deel van het boek wordt gevormd door afbeeldingen. Het is een prachtig kleurig kijkboek geworden met plm. 220 modeltekeningen uit de periode 1940 tot 2010 ! In het boek zijn aparte hoofdstukken opgenomen over Jekkie, de vrouw van Jan, die haar hele leven als model heeft gefungeerd evenals over Annemiek, een model dat vele jaren op een karakteristieke manier geposeerd heeft voor diverse kunstenaars uit Weert. In de inleiding wordt beschreven hoe Jan Tullemans omging met het modeltekenen en waarom hij het modeltekenen zo belangrijk vond. Tussen de tekeningen zijn mooie typische uitspraken van Jan opgenomen.

Dit boek is voor samensteller Ton Wijnhoven vooral een ode aan Jan Tullemans. “Na het overlijden van Jan kwamen er bij het opruimen van zijn atelier ontzettend veel tekeningen tevoorschijn”, vertelt Wijnhoven. “Deze tekeningen zijn vervolgens uitgeselecteerd naar onderwerp. Hierbij bleek dat de hoeveelheid naakten erg groot was. Van de circa 2000 tekeningen (alleen het grotere formaat) zijn er 300 uitgeselecteerd en hiervan zijn er uiteindelijk 220 in het boek opgenomen. Het was al snel duidelijk dat dit naar buiten toe getoond moest worden. Een boek als vervolg op het eerdere Vrouwelijk Schoon, maar dan uitgebreider vanwege de grote tijdsspanne van al deze tekeningen en het grote overzicht dat hiermee zichtbaar gemaakt kan worden, hetgeen uniek en indrukwekkend is. Voor de liefhebbers van Jan Tullemans een collecters item.

Door deze tekeningen in boekvorm uit te brengen wordt ook dit omvangrijke werk van Jan Tullemans voor de toekomst bewaard en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dit boek laat mensen weer opnieuw genieten van zijn werk en mogelijk inspireren en stimuleren. Op deze manier blijft Jan aanwezig in onze Weerter gemeenschap waar hij zovele jaren deel van uit heeft gemaakt.

De boekpresentatie en de expositie vindt plaats in

“Huize Tullemans”, Emmasingel 85, Weert, op 10 en 11 november 2018 tussen 11.00 en 17.00 uur.

Het boek Vrouwelijk Schoon en tekeningen uit dit boek zijn tijdens de expositie te koop.

Tijdens de expositie zijn eveneens op de 1e verdieping schilderijen te bewonderen van Jan Tullemans die ook te koop zijn.

U wordt van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen!

Gegevens

Datum:
10/11/2018
Tijd:
11:00 tot 17:00

Locatie

Limburg Nederland + Google Maps