Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Draaiorgel festival in het openluchtmuseum Eynderhoof

09/06/2019 - 13:00 tot 17:00

€6,50

Wie herkent het niet? De klanken van een draaiorgel laten de meesten van ons denken aan de sfeer op de Amsterdams pleinen en in het straatbeeld van de meeste grote steden zorgen de orgelspelers voor de juiste sfeer. Je herkent de muziek, de specifieke klanken van de trommelende poppetjes aan de zijkant en de soms wat blikkerige tonen van een totaalorkest, verpakt in een houten kast. Meestal maken de draaiorgelmannen of –vrouwen het plaatje compleet met hun koperen centenbakjes om de kosten uit de prestaties te halen.

Deze typische cultuuruiting die ooit in het eind van de 19e eeuw vanuit Italie is overgewaaid naar Nederland kent een typische Amsterdamse oorsprong. Wie is er niet trots op deze bijna Hollandse traditie die nog steeds door jong en oud wordt omarmd? Je kunt er niet bij stil staan zonder glimlacht of bescheiden dansje. Tegenwoordig is het draaien van een straatdraaiorgel een hobby die zijn weerga niet kent. Van speeldoos tot kistdraaier. De zelfbouwers van formaat tonen hun kunnen door precisiewerk, geduld en vakmanschap. Allemaal te zien tijdens het draaiorgel festival in het leukste museum van Limburg in Nederweert Eind.

De muziek is deze zondag afkomstig van de draaiorgelclub van Ber Piepers. Deze draaiorgelclub, een groepje mannen en vrouwen die liefhebber zijn van muziek en muziekinstrumenten maken, geven deze dag demonstraties van hun kunnen. Daarnaast is het museum natuurlijk in bedrijf en zullen de meeste ambachten hun kunst en kunnen aan het publiek demonstreren. Het wordt een bijzondere dag waarop naast cultuur en traditie de gezelligheid en sfeer weer met hoofdletters geschreven zal worden, uiteraard mede door de inzet van de klanken uit de draaiorgels. Het museum is op 9 juni open van 13.00 tot 17.00.

Meer informatie is te vinden op de website van Eynderhoof: www.eynderhoof.nl

Kaas uit het vuistje

Maandag 10 juni De kaasmaker

In het openluchtmuseum Eynderhoof houden veel mensen zich dagelijks bezig met het behoud van tradities en gebruiken. Als we niet uitkijken weten onze kinderen en kleinkinderen over een aantal decennia niet meer waar de melk vandaan komt of hoe aardappelen worden geoogst. Vandaar dat de vrijwilligers van het leukste museum in Limburg hier zoveel aandacht aan besteden. Vroeger waren de mensen ook niet zo op de hoogte van de samenstelling van de melk of de natuurlijke principes van het kaasproces. Maar vol vertrouwen in de eigen producten ging men aan de slag en werd door een speciale manier van bewerken en creativiteit kaas gemaakt. Vindingrijk, zoekend en proberend werden de beste kruiden ontdekt die werden toegevoegd om smaak te geven aan het geheel, of vanwege een vooraf beoogde genezende of conserverende werking.

Na de geleidelijke verspreiding van het christendom over Europa werden de geheimen van de kaasbereiding gekoesterd en bewaard in de alom verspreide kloosters en daarmee werd kaasmaken echt monnikenwerk. De ambachtelijke bereiding van kaas houdt tot op de dag van vandaag stand. De meest uiteenlopende varianten zijn inmiddels wel bedacht, gericht op de smaaktrends van deze tijd. Maar aan het principe van de bereiding is niets veranderd.

Op deze tweede Pinksterdag zijn de kaasmakers van het openluchtmuseum actief met dit mooie ambacht. De ene kaasmaker is de andere niet en daarom zijn er geen twee kazen hetzelfde. Kaas blijft een ambachtelijk kwaliteitsproduct dat, naast de ingrediënten waaruit het tot stand komt, niet kan ontstaan zonder de zorgzame toewijding, ervaring en vakmanschap van de kaasmakers.

Natuurlijk zijn ook de overige oude ambachten in bedrijf en kunnen de kinderen genieten van alle ruimte en uitdagingen die het museum biedt. In de herberg staat de koffie klaar en kan er op de terrassen genoten worden van een hapje en een drankje. Kijk voor meer informatie op de website van het museum (www.eynderhoof.nl). De muziek wordt ingevuld door een mondharmonica groep

Gegevens

Datum:
09/06/2019
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Website:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Website:
www.eynderhoof.nl