Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dorsdag in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

18/08/2019 - 13:00 tot 17:00

€6,50

De boeren moeten hard werken om een eerlijke boterham te verdienen. Maar om die boterham te bakken is graan nodig dat vroeger na de oogst met een dorsvlegel uit de aren geslagen werd. Dat proces noemt men dorsen. Gezellig, mannen onder elkaar, in een mooi ritme om en om de vlegel hanteren. Dat spel kun je tegenwoordig nog maar op een beperkt aantal plekken zien. Uiteraard demonstreren echte vlegels het regelmatig voor de bezoekers in het leukste en spannendste openluchtmuseum in Nederweert Eind.

Dorsen is het proces van het verwijderen van de graankorrel uit de rijpe aar. Pas in de loop van de 20 ste eeuw (vanaf 1900) deden dorsmachines hun intrede. Ze vervingen met name het handmatig dorsen van graan. Tijdens de werkzaamheden werd er flink gegeten en gedronken. Dat moest wel want dorsen was zwaar werk. Terwijl de boerin bezig was met het klaarmaken van het eten en drinken voor de werkers in het veld werd de laatste oogst de schuur binnengereden. Dan pas trakteerde de boer op een maaltijd met bier of iets sterkers.

Die tijden zijn wat veranderd, maar het spel met de vlegels in nog zeker bewaard gebleven. OP deze zondagmiddag demonsteren echte boeren van Eynderhoof het dorsen met de dorsmachine en tractor. En met een beetje geluk verplaatst het dorsen zich van de akker naar de rand van het museum en kun je het kloppen van de vlegels vanaf een afstand horen. Het museum is deze zondag verder in bedrijf en op deze zondag zal het unieke ambacht boterstoten worden gedemonstreerd
De muziek wordt deze middag verzorgd door de muziekgroep Vurdewind

Het museum is op 18 augustus open van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de zomermaanden is het museum ook op donderdagmiddag geopend! Museumjaarkaart is geldig.
Meer informatie op www.eynderhoof.nl

Woensdag 21 augustus Kindermiddag met o.a. huifkartocht
Bij goed weer kunnen de kinderen met hun ouders een gratis ritje maken met de huifkar over de Visdijk. Op Eynderhoof gaat het spel door: daar wachten de kindergidsen die met de kinderen uilenbraakballen gaan uitpluizen. Ook kunnen de kinderen een levende OEHOE bewonderen.
Bekijk het kinderdag programma op: www.eynderhoof.nl

Gegevens

Datum:
18/08/2019
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Site:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Site:
www.eynderhoof.nl