Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De kaasmaken en vlechten speciaal voor moeders

12/05/2019 - 13:00 tot 17:00

€6,50

Mijn moeder zei me ooit: ik hoop dat je kinderen later net zo erg worden als jij. Ze heeft zich denk ik niet gerealiseerd dat ze nu vaker komt oppassen en dan met de kinderen naar Eynderhoof gaat.

Eigenlijk blijft het openluchtmuseum het vreemd vinden dat er maar één dag is waarop we de moeders van deze wereld speciaal in het zonnetje willen zetten. Per slot van rekening zijn moeders en oma’s vaak in de weer met de kinderen die vol enthousiasme het museum in Eind bezoeken. Maar als er dan toch een Moederdag gevierd wordt besteedt Eynderhoof daar ook wat speciale aandacht aan.

Kaas maken; hoe is het ontstaan?
Zonder op de hoogte te zijn van de samenstelling van de melk of de natuurlijke principes van het juiste proces vervaardigde de mens al zijn kaas. Vindingrijk, onderzoekend en gewoon doro te proberen werden kruiden bedacht die toegevoegd werden om smaak te geven aan het geheel. In het enkele geval ook vanwege genezende of conserverende werking van de kruiden.
Na de geleidelijke verbreiding van het christendom over Europa, werden de geheimen van de kaasbereiding gekoesterd en bewaard in de breed verspreide kloosters van Europa. Kaasmaken werd letterlijk en figuurlijk monnikenwerk. Uiteindelijk ging het met de kazen zoals het ook met bier en brood is vergaan. De ambachtelijke bereiding van kaas kwam buiten de kloostermuren te liggen en houdt tot op de dag van vandaag stand. Het bijzonder eis dat aan het principe van de bereiding nagenoeg niets is veranderd. Misschien alleen in het gebruik van kruiden, en andere toevoegingen. Vaak vanuit de trends van de gezondheidsbewegingen of de mode van de smaak.

Het komt niet zo vaak voor dat de kaasmakers op Eynderhoof actief zijn met hun ambacht. Maar voor een speciale gelegenheid als Moederdag pakken ze graag uit. De ene kaasmaker is daarbij de andere niet en daarom zijn er dan ook geen twee kazen hetzelfde. Kaas blijft een ambachtelijk kwaliteitsproduct dat naast het gebruik van de juiste ingrediënten, niet kan ontstaan zonder de zorgzame toewijding, ervaring en vakmanschap van de kaasmakers.

Maar ook de vlechtersgroep van Eynderhoof zet tijdens Moederdag een extra kers op het ambacht. Voor de moeders wordt een leuk presentje gevlochten om het bezoek aan het leukste openluchtmuseum van de regio nog een extra tintje mee te geven.

De muziek wordt op deze feestmiddag ingevuld een Fer Hendrix.
Het openluchtmuseum is op 12 mei open van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie ga naar www.eynderhoof.nl

Gegevens

Datum:
12/05/2019
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Site:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Site:
www.eynderhoof.nl