Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Dag van de stroopmakers in het Limburg openluchtmuseum Eynderhoof

16/09/2018 - 13:00 tot 17:00

€6,00

Hoe gezond appelstroop eigenlijk is daar zijn de geleerden en diëtisten nog niet helemaal uit. In ieder geval is het zeker niet ongezond! Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus, maar dat is nog altijd iets minder dan jam. Aan de andere kant zit er in appelstroop, net als in jam, geen spoortje vet terwijl ander zoet broodbeleg zoals chocoladehagel of hazelnootpasta zoet én behoorlijk vet is. Appelstroop bevat ongeveer 15 mg ijzer per 100 gram en dat is zeker niet onbelangrijk voor de mens. In ieder geval kun je op 16 september zelf komen kijken hoe deze lekkernij gemaakt wordt door de vrijwilligers van Eynderhoof. En het blijft niet alleen bij proeven, er zijn ook voldoende potten Eynderstroop op voorraad om er een te kopen.
Het is nazomer en al bijna herfst en de appels en peren zijn rij en de bieten zijn dik genoeg. Tijd voor de stroopmakers om aan het werk te gaan in de prachtige stroopmakerij “Heldens” die met haar 15 meter hoge schoorsteen de bezoekers van het museum al van ver begroet. Vanuit een eigen geheime recept worden de grote ketels op temperatuur gebracht en tijdens het inkoken is voldoende tijd om de bezoekers van de hoed en de rand te vertellen.

Stroop maken is een eeuwenoude traditie. In bijna elke boerderij van Midden Limburg waren boeren die de overvloed aan appels en peren van hun hoogstambomen lieten verwerken tot stroop. Vanaf de 19de eeuw pas begon de opmars van de suikerbiet in de Europese landbouw en door het verwerken van suikerbieten in de stroop werd deze vanzelfsprekend veel zoeter. Stroopsoorten waarin suikerbieten zijn verwerkt worden ook wel “rinse” appelstroop genoemd. Koel en droog opgeslagen kan deze lekkernij tot 20 jaar na productie worden gegeten zonder zijn smaak te verliezen. Maar daar krijgt de Eynderstroop gegarandeerd niet de kans toe, zo lekker!

Ook deze zondag zijn de meeste ambachten in bedrijf is weer veel te zien en te beleven voor jong en oud. En naast alle activiteiten kan genoten worden van de versgebakken vlaai, roggebrood met balkenbrij en organiseert een groepje vrijwilligers een kleine boekenmarkt.
De muziek is vandaag van “Speulendjeswies”.

Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van het museum wwww.eynderhoof.nl

Gegevens

Datum:
16/09/2018
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Website:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind, 6034 PL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Website:
www.eynderhoof.nl