Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Cultuurhistorische excursie bij Buitencentrum De Pelen

09/12/2012 - 11:00 tot 15:00

€5,00

De Groote Peel is een gebied met een rijke cultuurhistorie. Vooral de periode van de grootschalige turfwinning heeft een belangrijk stempel op het gebied en de streek gezet. Ook de benamingen in het veld hebben hun oorsprong in het verleden. Veldnamen en cultuurhistorie zijn het thema van de excursie  ‘Rondje om ’t Elfde’ op zondag 9 december. De wandeling is ongeveer elf kilometer lang en start om 11.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,-  per persoon en opgave is gewenst op: 0495 – 641 497.

De gevolgen van de turfstekerperiode zijn heden ten dage nog goed te zien in het landschap van De Groote Peel. Het meest opvallend zijn de grote waterplassen die achterbleven na het uitbaggeren en het steken van het veen. Maar ook de Peelbanen en vaartjes waarover het gedroogde veen als turf vervoerd werd zijn sporen uit het verleden. Vaak hebben die landschappelijke sporen ook een naam. Op die manier kon men vroeger een bepaalde plek in het landschap aanduiden. Veel van die veldnamen – oftewel toponiemen – van de Peel zijn uitgezocht en vastgelegd. Ze vormen de rode draad tijdens de excursie Rondje om ’t Elfde. Een excursie voor iedereen die graag wandelt en daarnaast ook nieuwsgierig is naar het verleden.

Let op: Tijdens deze excursie wordt er geluncht in het open veld. Neem dus een eigen lunchpakket en voldoende drinken mee.

Buitencentrum De Pelen, startpunt van natuurbeleving

Het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is in de winterperiode op dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, een compleet activiteitenoverzicht en een routebeschrijving: www.staatsbosbeheer.nl

Gegevens

Datum:
09/12/2012
Tijd:
11:00 tot 15:00
Kosten:
€5,00
Evenement Categorie:

Locatie

BuitenCentrum De Pelen
Moostdijk 15
Ospel, Limburg 6035 RB Netherlands
Telefoon:
0495-641497