Je kunt zelf een evenement toevoegen aan de agenda van Nederweert24 via deze link.

LET OP | Een nieuw aangemaakt evenement zul je niet direct zien in de agenda,
dit moet eerste goedgekeurd worden door de redactie.

 

~

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Busexcursie vliegtuigcrashes in de Peel 1939-1945

09/11/2014 - 13:30 tot 16:30

€15,00

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Peel werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in dit deel van Nederland. In de Peelstreek werd, zeker rond de bevrijding, zwaar gevochten. Veel militairen en ook burgers kwamen om het leven. Tijdens de bezetting werden er talloze nachtelijke luchtgevechten boven de Peel uitgevochten.

Een belangrijk doel van de Britse RAF was het bombarderen van het Ruhrgebied waar zich het hart van de Duitse oorlogsindustrie bevond. De Peel lag onder veel geallieerde aan- en terugvliegroutes. Begin 1942 veranderde de Duitse legerleiding de luchtverdediging boven Nederland. De zoeklichten en het luchtafweergeschut Flak maakten plaats voor radar- en radioposten die de gevreesde nachtjagers zoals de Messerschmitt aanstuurden. Voor de mensen in de Peel bleef alles bij hetzelfde; de doorwaakte nachten, het geronk van de zware bommenwerpers, luchtalarm, de kinderen werden wakker gemaakt, opgehaald en aangekleed, de oudste jongens mochten met vader mee buiten gaan kijken, het bange wachten.

Ruim 30 geallieerde vliegtuigen stortten tijdens de oorlog neer in de Peelstreek. Meer dan 100 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Om hen te gedenken, werd in 2002 bij de ingang van het Nationaal Park De Groote Peel een monument opgericht. Theo van de Mortel en Niek Hendrix nemen je mee langs verschillende plekken waar vliegtuigen zijn gecrasht. Op een paar locaties wordt een monument in het veld bezocht. Zorg dus voor waterdichte schoenen en eventueel regenkleding. Na afloop is er bij het Buitencentrum De Pelen een korte presentatie met unieke beelden uit die periode.

De historische toertocht start om 13.30 uur en duurt ongeveer 3 uur. Deelname kost 15 euro per persoon, inclusief koffie/vlaai tijdens de presentatie. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch: 0495 – 641 497.

Gegevens

Datum:
09/11/2014
Tijd:
13:30 tot 16:30
Kosten:
€15,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

BuitenCentrum De Pelen
Moostdijk 15
Ospel, Limburg 6035 RB Netherlands
+ Google Maps
Telefoon:
0495-641497