Je kunt zelf een evenement toevoegen aan de agenda van Nederweert24 via deze link.

LET OP | Een nieuw aangemaakt evenement zul je niet direct zien in de agenda,
dit moet eerst goedgekeurd worden door de redactie.

~

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Aan het soort graan herken je de rijkdom…

22/04/2018 - 13:00 tot 17:00

€6,00

Brood bestaat al sinds ver voor onze jaartelling. Heel toevallig dat jagers ontdekten dat ze van noten, zaden, vruchten een soort van broodpap konden maken. Later pas werd de kunst van het verwerken van graan uitgevonden en ontstonden de eerste bakkers in de kernen van de dorpen. De broden van de armen werden vaak van roggemeel gemaakt terwijl de rijken hun baksels uit Tarwemeel lieten bakken. Het bakkersvak was geboren en de beste bakkers lieten hun initialen in de baksels achter als kenmerk van eigen kwaliteit.

Een groot deel van deze rituelen worden – zij het op andere schaal dan toen – nog gebruikt in het Limburgs openluchtmuseum. De bakkers zijn nog heel erg trots op hun producten, bewaren de recepten met hun leven en geven aan elk baksel een eigen smakelijke draai mee. De geur van het bakhuis “Loate” verspreid zich snel over het hele museumterrein en nodigt vanzelf uit om een flinke hap uit de versgebakken vlaai te nemen. De echte genieters eten de lekkernij trouwens uit het vuistje en niet met vorkje van het bord.

Op zondag 22 april demonstreren heel wat ambachten weer hun kennis en kunde maar zullen de bakkers in de spotlights staan. Aan de hand van diverse bakdemonstraties worden heerlijke lekkernijen uit grootmoeders tijd gebakken. Van knapkoek, speltbrood, tot geurende pannenkoeken. De stokers zien er op toe dat het bakproces in de hout gestookte over volgens plan verloopt, want daar zit wel degelijk een hele theorie en planning achter. Ook zal de molenaar alles vertellen over het malen van graan tot meel, waarbij op Eynderhoof het proces begint met het mais dat vanuit de graantrechter via de Jacobsladder en de kaar in de onderliggende molenstenen gestort en vermalen wordt en een verdieping lager in de meelzakken valt. Gereed voor verder gebruik.

Uiteraard kan iedereen in de gezellige herberg genieten van koffie met vlaai, op ambachtelijke wijze gebakken door onze bakkers in eigen bakhuis. Vrijwilligers bakken overheerlijke pannenkoeken waarvan de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken. Een enthousiaste zangroep zorgt voor de aanvullende sfeer.
Het museum is op 22 april open van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over deze aktiviteit en het programma van dit seizoen is te vinden op de website: www.eynderhoof.nl

Woensdag 25 april Voor jonge stoere mannen en creatieve meiden
De woensdagen staan op Eynderhoof in het teken van de kinderactiviteiten. Voor jonge mensen van 4 tot 12 jaar worden het hele seizoen door diverse creatieve en spannende activiteiten georganiseerd die niet alleen voor de jeugd, maar ook voor ouders en grootouders een bezoek aan Eynderhoof waard zijn.

Deze woensdag staat in het teken van timmeren en textiel. De vrijwilligers van de textielkamer gaan de kinderen leren werken met naald en draad. Moeilijk is het niet: de kinderen maken een armbandje of een haarband, gaan weven, punniken of leren breien met de breivork. Het resultaat mag er altijd zijn want bij Eynderhoof mag iedereen zich een toptalent voelen!

Een kind dat graag timmert komt deze middag ook ruimschoots aan zijn of haar trekken. Met hout, een hamer en wat spijkers tover je zo een pracht creatie aan de hand van wat voorbeelden die door de timmerlieden van Eynderhoof worden begeleid. Alle zelf gemaakte creaties mogen natuurlijk mee naar huis.

Wil je alleen maar spelen en genieten van de vrijheid op het museumterrein, dat kan natuurlijk ook.
Bekijk het volledige kinderdagprogramma op: www.eynderhoof.nl en neem al je vriendjes mee!
Het museum is elke dinsdag-, woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag geopend van 13.00-17.00 uur

Gegevens

Datum:
22/04/2018
Tijd:
13:00 tot 17:00
Kosten:
€6,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.eynderhoof.nl

Locatie

Eynderhoof
Milderspad 1
Nederweert-Eind,6034 PLNederland
+ Google Maps
Telefoon:
0495 626507
Website:
www.eynderhoof.nl

Organisator

Eynderhoof
Telefoon:
0495-626507
E-mail:
eynderhoof@planet.nl
Website:
www.eynderhoof.nl