Skip to content

Bakkerij Küster uit Leveroy sluit aan bij initiatief tegen voedselverspilling Vers voor Vandaag

21 oktober 2025 | 9:00

Het tegengaan van voedselverspilling en het toegankelijk maken van ambachtelijke producten voor iedereen, dat is de missie van Joep Gommans met zijn app Vers voor Vandaag. Deze innovatieve app, die eerder al zijn intrede deed in de gemeente Nederweert met Bakkerij Broekmans, breidt zich nu verder uit binnen de gemeente.

Vers voor Vandaag

Vanaf 21 oktober sluit ook Bakkerij Küster uit Leveroy zich aan. Via de app kunnen consumenten overgebleven verse producten van lokale ambachtelijke verswinkels kopen in pakketten tegen aantrekkelijke kortingen. Het initiatief richt zich exclusief op het ondersteunen van de lokale ambachtelijke ondernemer en sluit ketens en grote merken bewust uit.

De uitbreiding binnen de gemeente Nederweert onderstreept de lokale betrokkenheid bij het tegengaan van voedselverspilling. Bakkerij Küster uit Leveroy, onder leiding van Wil & Yolande Küster, sluit zich aan als nieuwe deelnemer. Sinds 1929 is Bakkerij Küster een begrip in Leveroy en omstreken. In hun ambachtelijke bakkerij komt vakmanschap samen met liefde voor het bakkersvak. Hun broden, vlaaien en banket zijn niet alleen lokaal geliefd, maar vielen ook in de prijzen: van een hoge notering bij de Limburgse vlaaiwedstrijd tot erkenning voor hun duurzame energieaanpak. “Wij zijn trots om met Vers voor Vandaag aan de slag te gaan. Dit initiatief biedt ons de kans om voedselverspilling tegen te gaan én klanten te laten kennismaken met onze ambachtelijke producten. Zo kunnen we samen werken aan een duurzamere toekomst,” aldus Wil & Yolande Küster.

De gemeente Nederweert toont zich hiermee wederom als een voorloper in de strijd tegen voedselverspilling. Eerder sloot Bakkerij Broekmans zich al aan bij Vers voor Vandaag, en de uitbreiding met Bakkerij Küster laat zien dat steeds meer lokale ondernemers zich inzetten voor een duurzamer Nederweert. Ook in buurgemeenten groeit het netwerk van verswinkels die meedoen: in Weert doen Snijders uit Stramproy en Broekmans in Weert mee, en in Peel en Maas zijn onder andere Broekmans, Versmarkt Meijel, Slagerij Philipsen, De Sjroetefarm en Bloemenboutique Veronique aangesloten. De beweging tegen voedselverspilling groeit, en de betrokkenheid van lokale ondernemers maakt het verschil.

Oproep aan andere verswinkels 
Met dit initiatief wordt het voor consumenten makkelijker om bewust te kiezen voor lokale producten die anders verloren zouden gaan. Vers voor Vandaag roept andere verswinkels in de gemeente Nederweert nadrukkelijk op om zich aan te sluiten bij deze beweging tegen voedselverspilling. “Samen zorgen we ervoor dat goed voedsel niet verloren gaat, maar juist terechtkomt waar het hoort: op het bord van tevreden klanten.”

Wil je zelf een steentje bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling en tegelijkertijd genieten van lekkernijen van lokale verswinkels? De app vind je niet in de app- of playstore, maar installeer je rechtstreeks vanaf de website van Vers Voor Vandaag. Ga op je telefoon in Chrome of Safari naar www.versvoorvandaag.nl en klik op ‘Download de App’. In de app vind je bovendien tal van heerlijke recepten waarmee je eenvoudig en snel smakelijke gerechten kunt bereiden van jouw overgebleven producten.

Over voedselverspilling
Voedselverspilling heeft enorme gevolgen: in de EU wordt maar liefst 42% van al het voedsel verspild, en in Nederland alleen al verdwijnen er dagelijks 700.000 broden in de afvalbak. Deze verspilling is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Voedselverspilling is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 10% van de totale CO₂-uitstoot wereldwijd. “Goed voedsel weggooien kan écht niet meer,” aldus Gommans. Met Vers voor Vandaag wil hij hier verandering in brengen door voedselverspilling te verminderen en consumenten toegang te geven tot ambachtelijke producten die anders verloren zouden gaan.

De drijfveer van Joep Gommans 
Gommans groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens in de bakkerij van zijn ouders in Sevenum. “Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is dat slechts een cijfertje of percentage. Maar voor mij was het altijd een werkelijk beeld van de hoeveelheid stapels kratten en vuilniszakken. Dat doet toch iets met je. Die bewustwording had ik dus al vanaf een jonge leeftijd,” vertelt Gommans. Joep werd onlangs door de Provincie Limburg bekroond met de Waarde-Ring in de categorie Innovatieve Voedselondernemer.

De prijs werd uitgereikt door gedeputeerde Jasper Kuntzelaers tijdens de Week van Ons Eten – een initiatief dat draait om de waarde van lokaal en duurzaam voedsel. “Genomineerd zijn was al bijzonder, maar dat ik de Waarde-Ring daadwerkelijk in ontvangst mocht nemen, kwam als een echte verrassing – en wat voor één!” zegt Joep Gommans. “Deze prijs voelt niet alleen als erkenning voor mij, maar vooral als beloning voor de deelnemende bakkers, slagers, groenteboeren, kaas- en viswinkels én alle consumenten die elke dag weer kiezen voor lokaal en duurzaam.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

Munttheater
Munttheater passeert ruim 60.000 bezoekers
5 december 2025 | 20:00
2025-12-02-Frits_Kiggen
Sport bij Nederweert24
5 december 2025 | 19:00
Foto | Jack Duijf
We gaan naar Bethlehem
5 december 2025 | 17:00

Advertentie